Spirulina jest niezwykle interesującym glonem, którym zainteresowali się nie tylko miłośnicy zdrowej diety, ale także naukowcy. Liczne badania nad tym suplementem diety udowodniły, że jest to jeden z najbardziej niezwykłych produktów spożywczych na świecie. Spirulina słynie ze swojego niezwykle bogatego składu i intensywnego smaku. Aktualnie w bazach publikacji naukowych znaleźć można ponad 1200 artykułów naukowych, które potwierdzają, iż ten niebiesko-zielony glon to jeden z najbardziej wartościowych suplementów dostępnych na rynku.
Spirulina hodowana jest w miejscach, gdzie klimat sprzyja jej rozwojowi – głównymi dostawcami są kraje azjatyckie (Chiny, Japonia, Indie i Tajwan), Meksyk, Hawaje oraz niektóre państwa afrykańskie. W Polsce nabyć można ją w postaci tabletek lub proszku, które spożywać można samodzielnie lub jako dodatek do wielu potraw.
Jakie jednak potwierdzone właściwości spiruliny budzą największy entuzjazm zarówno w kręgach naukowych, jak i u miłośników zdrowego żywienia? Przede wszystkim spirulina minimalizuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu i miażdżycy. Badania udowodniły, że suplementacja tą algą pozwala odwrócić szkody wywołane przez podwyższony poziom cholesterolu i przywrócić przepustowość naczyń krwionośnych. Zawarta w spirulinie fikocyjanina dodatkowo obniża ciśnienie krwi i pomaga uniknąć chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Czescy i amerykańscy badacze dowiedli, że bogata jest w związki tetrapirolowe, bardzo silne przeciwutleniacze i zwiększa produkcję przeciwciał. Z tych powodów jest to aktualnie jeden z najbardziej obiecujących suplementów, które mogą zapobiegać powstawaniu chorób przewlekłych i nowotworów.
Niezwykły glon ceniony jest też przez osoby szukające sposobu na zmniejszenia masy ciała. Spirulina bogata jest w białko, ale nie zawiera tłuszczów i przyspiesza metabolizm lipidów. W trakcie diet odchudzających warto zatem zastanowić się nad suplementacją zielono-niebieskimi algami. Ciekawostką jest także, iż spirulina skutecznie blokuje uwalnianie histaminy, dzięki czemu działa jak naturalny środek łagodzący alergie. Dzięki dużej zawartości barwinków takich jak chlorofil, fikocyjanin i fikoerytryn jest to również środek poprawiający odporność skóry na szkodliwe działanie promieniowania UV.
Najważniejsze jest jednak to, że w praktyce prawie każdy może przyjmować spirulinę. Jest to produkt naturalny i bezpieczny. Duża zawartość witaminy K i jodu sprawia jednak, że osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew i cierpiące na problemy z tarczycą powinny przed rozpoczęciem suplementacji spiruliną skonsultować się z lekarzem.