Błonnik   

(10 produktów)

Błonnik to wspaniały produkt przyczyniający się do skutecznego oczyszczenia organizmu. Dostępny jest w postaci łupin i nasion babki płesznik i jajowatej, błonnika witalnego i aroniowego. Jego regularne spożywanie pozwala na uzyskanie zbilansowanej diety.

Pokazuje 1 - 10 z 10 produktów
Błonnik   

Błonnik dostarcza organizmowi wiele korzyści. Mimo, że nie jest on trawiony w organizmie, to przyczynia się do poprawienia procesu trawienia. Dzieje się tak, ponieważ spożywanie błonnika ma wpływ na wydzielanie się śliny w jamie ustnej, która trafia do żołądka i ma wpływ na powstawanie soków trawiennych.

Błonnik ma również pozytywny wpływ na je...

Błonnik dostarcza organizmowi wiele korzyści. Mimo, że nie jest on trawiony w organizmie, to przyczynia się do poprawienia procesu trawienia. Dzieje się tak, ponieważ spożywanie błonnika ma wpływ na wydzielanie się śliny w jamie ustnej, która trafia do żołądka i ma wpływ na powstawanie soków trawiennych.

Błonnik ma również pozytywny wpływ na jelita, przyczynia się do wydalania szkodliwych substancji i obniża ciśnienie tętnicze.

Wyróżnia się:

  • błonnik nierozpuszczalny - gwarantuje możliwość pochłaniania wody w organizmie 
  • błonnik rozpuszczalny w wodzie - dostarczającym pewną wartość energetyczną i pozytywnie wpływający na działanie przewodu pokarmowego.


Zastosowanie błonnika pozwala na przeciwdziałanie bądź leczenie takich chorób w organizmie, jak: zaparcia, otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca insulinoniezależna, kamica żółciowa, uchyłkowatość jelita grubego, nowotwory jelita grubego, zapalenie wyrostka robaczkowego, żylaki odbytu i inne. Dzięki błonnikowi utrzymanie zrównoważonej diety staje się możliwe przez cały czas.

Dieta i oczyszczanie organizmu
Błonnik pokarmowy ma bardzo pozytywny wpływ na prawidłowe działanie naszego organizmu. Pozwala utrzymać jego odpowiednią wagę, zmniejszyć ryzyko występowania poważnych schorzeń i chorób. Lekarze zalecają jego codzienne spożycie w ilości 25-30 gramów. Zazwyczaj błonnik spożywany naturalnie w warzywach i owocach nie jest dla nas w pełni wystarczający. W tym celu należy zdecydować się na dostępne w naszym sklepie naturalne błonnik, jak: błonnik witalny, błonnik aroniowy, błonniki zbożowe, babka płesznik czy babka jajowata.

Spożywanie codzienne błonnika to gwarancja zdrowia, na którą warto się zdecydować. Dobrze, aby na ten krok zdecydowali się nie tylko osoby starsze, ale również dzieci. Dzięki temu udaje się oczyścić organizm, a zarazem zapewnić mu jak najlepszą pracę żołądka i jelit.

Zapotrzebowanie na błonnik
Światowa Organizacja Zdrowia WHO uznała, że dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla osoby dorosłej wynosi 25-40 gramów. Wszystko zależy od wagi ciała, więc jeśli nie przekraczamy wagi 40 kg, to wystarczająca dzienna dawka błonnika to 25 gram. Jeśli jednak przekraczamy już tą wagę, to dobrze jest zdecydować się na ten większy pułap, czyli nawet 40 gram dziennie.

Zalety błonnika pokarmowego
Z żywieniowego punktu widzenia najważniejszy jest podział błonnika pokarmowego na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną, ponieważ każda z nich charakteryzuje się odmiennymi właściwościami i pełni inne, bardzo ważne dla nas funkcje.

Błonnik nie dla każdego
Spożywanie błonnika nie jest wskazane w przypadku pewnych schorzeń, takich jak: zapalenie dróg żółciowych, zapalenie trzustki, zapalenie żołądka i jelit, wrzody dwunastnicy i żołądka, pewne choroby zakaźne czy fizjologiczne zaburzenia wynikające z niedoboru składników mineralnych.

Przeczytaj więcej

TOP