Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Nie od dziś wiadomo, że młody jęczmień to skondensowana porcja zdrowia, którą warto wprowadzić do swojej diety. Podobnie można ocenić suszony sok z młodego jęczmienia znany również jako Green Magma, łączony ze specjalnym węglowodanem (maltodekstryną), wspierającym wiązanie się składników odżywczych i enzymów. Jego spożywanie polecane jest każdemu, kto pragnie być zdrowy.
Młody zielony jęczmień to bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego, stymulują wytwarzanie hormonów hamujących rozwój komórek rakowych i są skuteczne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Młody jęczmień – tabletki, proszek czy inna postać...
Młody zielony jęczmień to bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego, stymulują wytwarzanie hormonów hamujących rozwój komórek rakowych i są skuteczne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Młody jęczmień – tabletki, proszek czy inna postać – ma zastosowanie wspierające leczenie w przypadku takich schorzeń zapalnych jak:
zapalenie torebki stawowej,
podagra,
artretyzm,
obrzęki różnego pochodzenia,
inne stany zapalne.
Cenne właściwości ma przede wszystkim występujący młodym jęczmieniu chlorofil, tak pozytywnie oceniany przez wielu uczonych. Słynni lekarze uznają, że składnik ten ma pozytywny wpływ na pracę układu naczyniowego, jelit, serca, płuc i macicy. Działa na organizm wzmacniająco, a zarazem pobudzająco.
Spożywanie młodego jęczmienia przyczynia się także do pobudzenia i regeneracji pracy tkanek. Z tego względu stanowi idealne wsparcie podczas leczenia bólu gardła, zapalenia dziąseł czy opryszczki. Skutecznie zwalcza także bakterie beztlenowe, które wydzielają mało przyjemne zapachy, dlatego młody jęczmień w proszku w postaci zielonego napoju pomoże zneutralizować nieprzyjemny zapach z ust.
Młody jęczmień (bio lub pochodzący ze zwykłych upraw) ma wiele składników odżywczych, takich jak:
aminokwasy (np. alanina, tryptofan, kwas asparaginowy),
fitochemikalia (np. bioflawonoidy, karotenoidy),
enzymy (np. dysmutaza ponadtlenkowa, in. SOD),
śladowe ilości minerałów (np. wapń, potas, fosfor, selen, cynk, żelazo),
witaminy (np. C, E, A, K, z grupy B),
kwasy tłuszczowe (np. linoleowy, linoleninowy).
Młody zielony jęczmień jest bogactwem składników, ale niektóre z nich bardzo łatwo jest przedawkować, a hiperwitaminoza bywa równie niekorzystnym zjawiskiem jak awitaminoza. Dlatego kiedy planujesz rozpocząć suplementację (szczególnie wybierając młody jęczmień dla dzieci), zrób badania krwi i skonsultuj je z lekarzem, aby dobrać najlepszą dawkę do swoich potrzeb.
Na co pomaga młody jęczmień? Na odchudzanie, uzupełnienie niedoborów witaminowych, a także jako profilaktyka niebezpiecznych chorób, w tym sercowo-naczyniowych czy nowotworów. Poza tym, regularnie spożywany młody jęczmień:
działa przeciwzapalnie,
poprawia dotlenienie organizmu,
eliminuje wolne rodniki (działanie antyoksydacyjne),
łagodzi patologiczne objawy zapalenia trzustki,
zapobiega miażdżycy tętnic,
zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
oczyszcza organizm z toksyn,
poprawia pracę jelit i krążenie krwi,
łagodzi objawy chorób skóry (atopowe zapalenie skóry, trądzik, egzema),
spowalnia procesy starzenia się skóry,
wspiera pracę układu pokarmowego.
Podczas prowadzonych badań nie wykryto skutków ubocznych wynikających z zastosowania młodego jęczmienia. Standardowa dawka to 1. łyżka młodego jęczmienia w proszku spożywana 2-3 razy dziennie. Aby jednak mieć pewność, że dostarczasz odpowiednią ilość suplementu do organizmu, dokładnie zapoznaj się z zaleceniami producenta dotyczącymi dawkowania.