Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Czy tran jest zdrowy? Odpowiedź jest oczywista – tak! To bogate źródło kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i pracy układu nerwowego, ale także krążenia. Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry, włosów i paznokci oraz odgrywa niebagatelną rolę w zdrowiu oczu. Jego wpływ na zdrowie człowieka jest nieoceniony.
Wiele osób zastanawia się, z czego jest tran. Należy pamiętać, że jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, a dokładnie olej pozyskiwany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, w szczególności dorszy. Potocznie używane nazwy „tran z rekina” albo „tran z wieloryba” są błędne, takie produkty powinny być nazywane olejem z wątroby.
...Wiele osób zastanawia się, z czego jest tran. Należy pamiętać, że jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, a dokładnie olej pozyskiwany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, w szczególności dorszy. Potocznie używane nazwy „tran z rekina” albo „tran z wieloryba” są błędne, takie produkty powinny być nazywane olejem z wątroby.
Lepiej przyjmować tran w płynie? A może lepszy będzie tran w tabletkach? Prawda jest taka, że tran do picia w każdej postaci jest wartościowym źródłem kwasów omega-3 (przede wszystkim DHA i EPA), omega-6, a także witaminy A, E i D. Forma ma natomiast znaczenie dla komfortu zażywania suplementu i utrzymania regularności. Dlatego wybierz taką postać tranu z dorsza, jaka najbardziej Ci odpowiada. W enaturalnie znajdziesz:
tran dla dzieci w płynie oraz w kapsułkach,
tran dla dorosłych w kapsułkach i do picia.
Czy ma znaczenie, jaki tran dla dorosłych, a jaki dla dzieci wybierzesz? Tak, ale szczególnie istotna jest tutaj dawka składników w pojedynczej porcji suplementu oraz stosunek procentowy poszczególnych składników. Dlatego, aby mieć pewność, że decydujesz się na optymalne rozwiązanie, przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Najlepszy tran to taki, który pochodzi ze sprawdzonych źródeł, jest czysty, niezanieczyszczony i certyfikowany. Tego typu suplement zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), a także witaminy D, A, E. W związku z tym lekarze rekomendują przede wszystkim tran na odporność w sezonie jesienno-zimowym. Poza tym olej z wątroby dorsza:
wspiera pracę mózgu i całego układu nerwowego,
poprawia pracę serca i układu krążenia,
wpływa pozytywnie na wzrok, kondycję skóry, włosów,
wspomaga ogólną regenerację organizmu.
Czy warto zażywać tran? Właściwości tego suplementu są nieocenione, podobnie jak jego walory zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że tak niedobór, jak i nadmiar składników odżywczych mogą być niebezpieczny dla organizmu. Dlatego, jak już wspomniano, każdą suplementację warto skonsultować z lekarzem i poprzedzić zaleconymi badaniami, szczególnie gdy chce się zażywać suplement z dodatkowymi składnikami, np. tran z witaminą D3.
Tran można pić zarówno rano, jak i wieczorem. Pora dnia nie ma znaczenia w kontekście jego przyswajalności. Można jednak poprawić działanie tego suplementu diety, wprowadzając określone nawyki. Oto najważniejsze z nich:
pij tran w czasie posiłku lub bezpośrednio po nim, aby zmaksymalizować przyswajalność wszystkich składników,
podczas suplementacji tranu nie przyjmuj innych preparatów, szczególnie z witaminą D lub A, ponieważ może dojść do rozwoju hiperwitaminozy,
przestrzegaj dawkowania zaleconego przez producenta, farmaceutę lub lekarza, który zalecił suplementację,
kuracja tranem powinna trwać minimum 3 miesiące, preparat należy przyjmować w tym czasie regularnie.
Pamiętaj także o tym, aby sprawdzić, w jaki sposób należy przechowywać tran po jego otworzeniu. Zwykle suplement w płynie trzeba trzymać w lodówce, natomiast preparat w kapsułkach warto schować w zacienionym i suchym miejscu, poza zasięgiem małych dzieci.
Zażywasz tran? Negatywne skutki nadmiernego spożycia oleju z wątroby dorsza obejmują między innymi zaburzenia krzepnięcia krwi, co jest szczególnie ryzykowne u osób ze zbliżającą się operacją czy zabiegiem dentystycznym. Naraża bowiem pacjentów na wystąpienie krwotoku. Warto także wspomnieć ponownie o hiperwitaminozie i związanych z nią skutkach, np. zaburzenia pracy układu nerwowego, uszkodzenie nerek i wątroby, ogólne osłabienie, zmiany skórne czy bóle głowy.