► Odbierz BICAPS® C 1000+ od formeds Sprawdź
Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Chcesz czuć się zdrowo, opóźnić proces starzenia się i przeciwdziałać rozwojowi komórek rakowych? Jagody Acai gwarantują takie możliwości ze względu na dużą zawartość witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Roślina ta znana jest pod nazwą "Euterpe oleracea" oznaczającą jagodę palmy brazylijskiej. Znajduje ona swoje pochodzenie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Jej zdrowotne właściwości stosowane są przez ludzi już od setek lat. Ocenia się te owoce również jako skuteczny środek na leczenie biegunki, wrzodów czy gorączki.
Jagody Acai posiadają dużą ilość kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy) skutecznie podnoszące dobre stężenie cholesterolu HDL w organizmie. Zarazem obniżają poziom złego cholesterolu czyli LDL. Z tego względu zaleca się ich spożywanie w ramach leczenia różnych chorób układu krwionośnego (np. miażdżyca). To nie wszystko, ponieważ owoce aca...
Jagody Acai posiadają dużą ilość kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy) skutecznie podnoszące dobre stężenie cholesterolu HDL w organizmie. Zarazem obniżają poziom złego cholesterolu czyli LDL. Z tego względu zaleca się ich spożywanie w ramach leczenia różnych chorób układu krwionośnego (np. miażdżyca). To nie wszystko, ponieważ owoce acai to najlepszy środek na odchudzanie i zachowanie młodości na dłużej. Tak oto jagody ACAI pełnią rolę naturalnego suplementu diety, który wzmacnia organizm, dodaje energii i pobudza do działania.
Jagody Acai - budowa i właściwości
Z wyglądu jagody acai są podobne do borówki amerykańskiej. Natomiast biorąc pod uwagę ich smak, przypominają czekoladę bądź jagodę. Bogate są w większość rodzajów przeciwutleniaczy (np. kwas ferulowy, resweratrol), dzięki którym udaje się zahamować w organizmie proces starzenia i rozwój komórek rakowych.
Cenione są jeszcze ze względu na wysoki poziom polifenoli, na przykład w postaci kwasu elagowego. Dzięki temu owoce te posiadają jeszcze więcej przeciwutleniaczy. To wszystko sprawiło, że jagody Acai pojawiły się na liście produktów spożywczych o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy znanej jako ORAC czyli "Oxygen Radical Absorbance Capacity".
Wpływ jagód acai na odchudzanie
Ze względu na wysoki poziom błonnika jagody acai przyczyniają się do przyśpieszenia procesu trawienia i przemiany materii w układzie trawiennym. Okazuje się jednak, że jako jedne z nielicznych owoców są dość kaloryczne i przez to tylko spożywane w małych ilościach przyczyniają się do odchudzania i walki z nadwagą czy otyłością.
Nie należy przesadzać z ilością spożywanych jagód acai, ponieważ mogą wywołać biegunkę, powstawanie gazów i inne problemy żołądkowo-jelitowe.
Jagody acai mogą również wywoływać reakcje alergiczne, takie jak: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze. Warto więc przed pierwszym spożyciem zdecydować się na próbę uczuleniową. Dzięki niej dokładnie ocenimy czy możemy pozwolić sobie na ich dalsze spożywanie.
Jagody Acai - zalety:
Tak wiele zalet dostarczają Jagody Acai, które warto, aby spożywali nie tylko osoby starsze, ale również młode. Dzięki temu udaje się dobrze zadbać o nasz system odpornościowy. Organizm czuje się silniejszy, lepiej radzi sobie z różnymi bakteriami i wirusami, a przy odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z owoców acai nasz mózg działa na wyższych obrotach.