Acai   

(3 produkty)

Chcesz czuć się zdrowo, opóźnić proces starzenia się i przeciwdziałać rozwojowi komórek rakowych? Jagody Acai gwarantują takie możliwości ze względu na dużą zawartość witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Roślina ta znana jest pod nazwą "Euterpe oleracea" oznaczającą jagodę palmy brazylijskiej. Znajduje ona swoje pochodzenie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Jej zdrowotne właściwości stosowane są przez ludzi już od setek lat. Ocenia się te owoce również jako skuteczny środek na leczenie biegunki, wrzodów czy gorączki.

Pokazuje 1 - 3 z 3 produktów
Acai   

Jagody Acai posiadają dużą ilość kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy) skutecznie podnoszące dobre stężenie cholesterolu HDL w organizmie. Zarazem obniżają poziom złego cholesterolu czyli LDL. Z tego względu zaleca się ich spożywanie w ramach leczenia różnych chorób układu krwionośnego (np. miażdżyca). To nie wszystko, ponieważ owoce aca...

Jagody Acai posiadają dużą ilość kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy, linolowy) skutecznie podnoszące dobre stężenie cholesterolu HDL w organizmie. Zarazem obniżają poziom złego cholesterolu czyli LDL. Z tego względu zaleca się ich spożywanie w ramach leczenia różnych chorób układu krwionośnego (np. miażdżyca). To nie wszystko, ponieważ owoce acai to najlepszy środek na odchudzanie i zachowanie młodości na dłużej. Tak oto jagody ACAI pełnią rolę naturalnego suplementu diety, który wzmacnia organizm, dodaje energii i pobudza do działania.

Jagody Acai - budowa i właściwości
Z wyglądu jagody acai są podobne do borówki amerykańskiej. Natomiast biorąc pod uwagę ich smak, przypominają czekoladę bądź jagodę. Bogate są w większość rodzajów przeciwutleniaczy (np. kwas ferulowy, resweratrol), dzięki którym udaje się zahamować w organizmie proces starzenia i rozwój komórek rakowych.

Cenione są jeszcze ze względu na wysoki poziom polifenoli, na przykład w postaci kwasu elagowego. Dzięki temu owoce te posiadają jeszcze więcej przeciwutleniaczy. To wszystko sprawiło, że jagody Acai pojawiły się na liście produktów spożywczych o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy znanej jako ORAC czyli "Oxygen Radical Absorbance Capacity".

Wpływ jagód acai na odchudzanie
Ze względu na wysoki poziom błonnika jagody acai przyczyniają się do przyśpieszenia procesu trawienia i przemiany materii w układzie trawiennym. Okazuje się jednak, że jako jedne z nielicznych owoców są dość kaloryczne i przez to tylko spożywane w małych ilościach przyczyniają się do odchudzania i walki z nadwagą czy otyłością.

Nie należy przesadzać z ilością spożywanych jagód acai, ponieważ mogą wywołać biegunkę, powstawanie gazów i inne problemy żołądkowo-jelitowe.

Jagody acai mogą również wywoływać reakcje alergiczne, takie jak: trudności w oddychaniu, wysypka na skórze. Warto więc przed pierwszym spożyciem zdecydować się na próbę uczuleniową. Dzięki niej dokładnie ocenimy czy możemy pozwolić sobie na ich dalsze spożywanie.

Jagody Acai - zalety:

  • regulują ciśnienie krwi
  • chronią naczynia krwionośne
  • obniżają poziom złego cholesterolu ldl
  • podwyższają poziom dobrego cholesterolu hdl
  • ułatwiają regenerację organizmu
  • zmniejszają zmęczenie
  • wzmacniają odporność organizmu
  • dodają energii i pobudzają
  • poprawiają pamięć

Tak wiele zalet dostarczają Jagody Acai, które warto, aby spożywali nie tylko osoby starsze, ale również młode. Dzięki temu udaje się dobrze zadbać o nasz system odpornościowy. Organizm czuje się silniejszy, lepiej radzi sobie z różnymi bakteriami i wirusami, a przy odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z owoców acai nasz mózg działa na wyższych obrotach.

Przeczytaj więcej

TOP