Curcumin (Kurkumina)   

Jest 9 produktów.

Kurkumina znana jako "ostryż indyjski" to roślina ceniona ze względu na odpowiedni smak i kolor, przez co często widać jej zastosowanie w kuchni orientalnej. To występująca w niej kurkumina odpowiada za powstawanie żółtego koloru kurkumy. To jednak nie wszystko, ponieważ roślina ta posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.

Pokazuje 1 - 9 z 9 elementów

Kurkuminę wykorzystywano jako cenny składnik przypraw oraz do konserwacji żywności. Pochodzi z Indii, Chin i południowo-wschodniej Azji. Zalicza się do roślin z rodziny imbirowatych. W Europie została wyróżniona nazwą "Szafran Indyjski".

Kurkumina umożliwia: leczenie trudno gojących się blizn i ran, łagodzenie niestrawności, leczenie dolegliwośc...

Kurkuminę wykorzystywano jako cenny składnik przypraw oraz do konserwacji żywności. Pochodzi z Indii, Chin i południowo-wschodniej Azji. Zalicza się do roślin z rodziny imbirowatych. W Europie została wyróżniona nazwą "Szafran Indyjski".

Kurkumina umożliwia: leczenie trudno gojących się blizn i ran, łagodzenie niestrawności, leczenie dolegliwości wątroby i żołądka. Posiada jeszcze właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne. Dodatkowo jest w stanie zwalczać zapalenie w organizmie oraz działa przeciwnowotworowo. Dzieje się tak, ponieważ oddziałuje ona na białka, czynniki transkrypcyjne, enzymy, czynniki wzrostu oraz cytokiny.

Kurkumina - działanie antyoksydacyjne
Poprawne działanie organizmu jest możliwe dzięki zachowaniu równowagi pomiędzy tworzeniem się RTF (reaktywnych form tlenu) a eliminowaniem ich za pomocą systemów antyoksydacyjnych. Ma to pozytywne przełożenie na bezpieczeństwo komórek i regulację procesów w nich występujących. Kurkumina skutecznie przyczynia się do neutralizowania w komórkach RTF, a zarazem przyczynia się do wewnątrzkomórkowego wzrostu Glutaniony (związku o działaniach przeciw-utleniających).

Kurkumina - działanie przeciwzapalne
Pojawiająca się infekcja w organizmie ma wpływ na powstanie stanu zapalnego. Natomiast z długotrwałym stanem zapalnym spotykamy się podczas przewlekłych chorób, otyłości i miażdżycy. Kurkumina działa przeciwzapalnie, ponieważ skutecznie przyczynia się do obniżenia działania genów odpowiadających za powstawanie białek uczestniczących w stanie zapalnym.

Dodatkowe właściwości kurkuminy
Za pomocą kurkuminy udaje się skutecznie zahamować utlenianie lipidów. A inne przeprowadzone badania potwierdziły, że kurkumina przyczynia się do zahamowania procesu powstawania nowych komórek nowotworowych. Przeprowadzono również badania eksperymentalne, na podstawie których poznano chemoprewencyjne właściwości tej rośliny. Uznano, że może skutecznie blokować etap inicjacji nowotworu oraz hamować przekształcenie się powstałych komórek nowotworowych.

Kurkumina jako element zdrowej diety
Kurkumina posiada szerokie spektrum korzyści zdrowotnych. Z tego względu warto wykorzystywać ją nie tylko jako dodatek do potraw, ale również w postaci naturalnego suplementu diety. Na pewno przyczyni się do poprawy naszego zdrowia i to pod wieloma względami. Posiada przecież cenne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a już one mają bardzo pozytywne przełożenie na poprawne działanie naszego organizmu.

Dodatkowo przyczynia się do skutecznego oczyszczenia z wszelkich grzybów, toksyn, wirusów czy bakterii. Terapia z kurkuminą jest jak najbardziej wskazana osobom w każdym wieku. Nie zauważono skutków ubocznych wynikających z jej zastosowania.

Więcej

TOP