Ładowanie...
Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Chlorella jest zieloną algą znaną nie tylko z pięknego zielonego koloru, ale również ze wspaniałych właściwości leczniczych. Wynika to z dużej ilości chlorofilu, który w naszym organizmie wpływa na jego oczyszczenie i regenerację. Chlorella zalicza się również do grupy produktów "SuperFoods", czyli posiadających wyjątkowe wartości odżywcze. Jej spożywanie to dla nas samo zdrowie!
Chlorella - właściwości i działanie
To roślina bogata w cenne składniki odżywcze. Najważniejsze z nich to: chlorofil, kwasy nukleinowe, cukry, aminokwasy, witaminy, enzymy, proteiny czy glykoproteiny. Jej spożywanie przyczynia się do regeneracji tkanek, a dodatkowo umożliwia szybkie gojenie się ran. Posiada również działanie detoksykujące, więc i...
Chlorella - właściwości i działanie
To roślina bogata w cenne składniki odżywcze. Najważniejsze z nich to: chlorofil, kwasy nukleinowe, cukry, aminokwasy, witaminy, enzymy, proteiny czy glykoproteiny. Jej spożywanie przyczynia się do regeneracji tkanek, a dodatkowo umożliwia szybkie gojenie się ran. Posiada również działanie detoksykujące, więc idealnie sprawdza się do oczyszczenia organizmu, w tym wątroby.
Alga ta przyczynia się do zwiększenia niezbędnych składników odżywczych, które potrzebuje nasz organizm. Tym samym zwiększa odporność, a zarazem chroni przed rozwojem nowotworów. Naukowcy z Korei doszli do wniosku, że chlorella jest w stanie skutecznie zapobiegać rozwojowi raka grubego. Natomiast naukowcy z Czech i Słowacji uznali, że zapobiega rozwojowi raka piersi. To nie wszystko, ponieważ alga ma również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, co wynika z produkcji komórek NK i leukocytów. Dzięki nim udaje się skutecznie radzić sobie z wszelkimi wirusami i bakteriami.
Dzięki chlorelli udaje się również radzić sobie z kacem, jeśli zdecydujemy się na jej wypicie przed spożyciem alkoholu.
Bogactwo witaminy B12
Chlorella posiada jeszcze dużą ilość witaminy B12, której często brakuj w naszym organizmie. Odpowiedni poziom tej witaminy pozwala cieszyć się poprawnym metabolizmem homocysteiny, która ma istotny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego i całego ciała.
Gdy homocysteiny brakuje, to mózg nie pracuje już na wysokich obrotach, lecz walczy z: zaburzeniami pamięci, pogorszeniem samopoczucia, depresją, spadkiem sprawności intelektualnej. Dodatkowo mała ilość witaminy B12 może wywoływać skurcze i drgawki, ponieważ zaburza działanie systemu nerwowego. Tym bardziej warto postarać się o dodatkowe przyjmowanie witaminy B12 w postaci chlorelli.
Naukowcy z USA potwierdzają, że chlorella to świetny produkt zwalczający fibromialgię. Pozwala na skuteczne złagodzenie objawów tej choroby, które cechuje się bólem stawów i mięśni. Osoby przyjmujące regularnie chlorellę zauważyli, że natężenie bólu okazało się 20% niższe.
Widać więc, jak chlorella cieszy się wysokim zainteresowaniem w medycynie i na rynku farmaceutycznym. Jej spożywanie na pewno pozytywnie wpłynie na stan zdrowia każdego z nas!
Chlorella - występowanie i dawkowanie
Chlorella występuje w formie tabletek, płynnego wyciągu bądź proszku. Można ją łączyć z wodą, sokiem, jogurtem, kefirem. Nadaje się również do sosów, zup czy innych potraf.
Odpowiednia dawka to 1 mała łyżeczka (3 g) bądź duża łyżka (5 g) każdego dnia. Bez względu na przyjmowane posiłki, powinniśmy po spożyciu chlorelli wypić szklankę wody, aby dobrze się rozpuściła i dostarczyła nam niezbędnych składników odżywczych.