► Witamina D3 GRATIS do min. 3 suplementów Osavi Sprawdź
Ładowanie...
Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Spirulina to zielono-niebieska alga, która oprócz ogromnej ilości witamin oraz minerałów dostarcza ogromnych ilości białka i przeciwutleniaczy. Badania nad spiruliną potwierdziły, że ten niepozorny glon jest też niezwykle cennym sprzymierzeńcem przy profilaktyce wielu poważnych chorób, przyspiesza spalanie tłuszczu i usuwa metale ciężkie z organizmu. Spirulina z racji swoich wyjątkowych właściwości, nazywana bywa „mlekiem Matki Ziemi”, gdyż zawiera bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu GLA, który poprawia odporność, wygląd skóry i zbawiennie wpływa na pracę układu krążenia.
Spirulina jest niezwykle interesującym glonem, którym zainteresowali się nie tylko miłośnicy zdrowej diety, ale także naukowcy. Liczne badania nad tym suplementem diety udowodniły, że jest to jeden z najbardziej niezwykłych produktów spożywczych na świecie. Spirulina słynie ze swojego niezwykle bogatego składu i intensywnego smaku. Aktualnie w b...
Spirulina jest niezwykle interesującym glonem, którym zainteresowali się nie tylko miłośnicy zdrowej diety, ale także naukowcy. Liczne badania nad tym suplementem diety udowodniły, że jest to jeden z najbardziej niezwykłych produktów spożywczych na świecie. Spirulina słynie ze swojego niezwykle bogatego składu i intensywnego smaku. Aktualnie w bazach publikacji naukowych znaleźć można ponad 1200 artykułów naukowych, które potwierdzają, iż ten niebiesko-zielony glon to jeden z najbardziej wartościowych suplementów dostępnych na rynku.
Spirulina hodowana jest w miejscach, gdzie klimat sprzyja jej rozwojowi – głównymi dostawcami są kraje azjatyckie (Chiny, Japonia, Indie i Tajwan), Meksyk, Hawaje oraz niektóre państwa afrykańskie. W Polsce nabyć można ją w postaci tabletek lub proszku, które spożywać można samodzielnie lub jako dodatek do wielu potraw.
Jakie jednak potwierdzone właściwości spiruliny budzą największy entuzjazm zarówno w kręgach naukowych, jak i u miłośników zdrowego żywienia? Przede wszystkim spirulina minimalizuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu i miażdżycy. Badania udowodniły, że suplementacja tą algą pozwala odwrócić szkody wywołane przez podwyższony poziom cholesterolu i przywrócić przepustowość naczyń krwionośnych. Zawarta w spirulinie fikocyjanina dodatkowo obniża ciśnienie krwi i pomaga uniknąć chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Czescy i amerykańscy badacze dowiedli, że bogata jest w związki tetrapirolowe, bardzo silne przeciwutleniacze i zwiększa produkcję przeciwciał. Z tych powodów jest to aktualnie jeden z najbardziej obiecujących suplementów, które mogą zapobiegać powstawaniu chorób przewlekłych i nowotworów.
Niezwykły glon ceniony jest też przez osoby szukające sposobu na zmniejszenia masy ciała. Spirulina bogata jest w białko, ale nie zawiera tłuszczów i przyspiesza metabolizm lipidów. W trakcie diet odchudzających warto zatem zastanowić się nad suplementacją zielono-niebieskimi algami. Ciekawostką jest także, iż spirulina skutecznie blokuje uwalnianie histaminy, dzięki czemu działa jak naturalny środek łagodzący alergie. Dzięki dużej zawartości barwinków takich jak chlorofil, fikocyjanin i fikoerytryn jest to również środek poprawiający odporność skóry na szkodliwe działanie promieniowania UV.
Najważniejsze jest jednak to, że w praktyce prawie każdy może przyjmować spirulinę. Jest to produkt naturalny i bezpieczny. Duża zawartość witaminy K i jodu sprawia jednak, że osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew i cierpiące na problemy z tarczycą powinny przed rozpoczęciem suplementacji spiruliną skonsultować się z lekarzem.