Jak dobrać przyprawy do potraw?
Tradycyjna kuchnia polska, a więc ta chłopska, była jałowa. Poza solą nie dodawano do dań przypraw, bo zwyczajnie ich nie znano. Dopiero po średniowieczu w rodzimych kuchniach zaczęły pojawiać się aromatyczne zioła. Ochoczo dodawano naturalne przyprawy do zup, mięs czy sosów. Jedzenie przestało być wyłącznie spos...
Jak dobrać przyprawy do potraw?
Tradycyjna kuchnia polska, a więc ta chłopska, była jałowa. Poza solą nie dodawano do dań przypraw, bo zwyczajnie ich nie znano. Dopiero po średniowieczu w rodzimych kuchniach zaczęły pojawiać się aromatyczne zioła. Ochoczo dodawano naturalne przyprawy do zup, mięs czy sosów. Jedzenie przestało być wyłącznie sposobem na zaspokojenie głodu, a stało się prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Dzisiaj trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie bez tych pełnych zapachu i prozdrowotnych właściwości dodatków. Do jakiej kultury zechcesz się dzisiaj przenieść, dzięki aromatycznym przyprawom? Oto możliwe kierunki:
-
kuchnia indyjska to moc kurkumy, kuminu, kolendry, kardamonu, cynamonu,
-
kuchnia włoska nie istnieje bez oregano, bazylii, czosnku,
-
kuchnia hiszpańska pachnie papryką, cebulą, czosnkiem, miętą i rozmarynem,
-
kuchnia polska czerpie z aromatów lubczyku, majeranku, kopru, pietruszki, jałowca.
Jak wybrać zdrowe przyprawy?
Ziołowe dodatki do potraw bardzo często wzbogacane są dodatkami chemicznymi, których zadaniem jest przedłużenie przydatności do spożycia oraz wzmocnienie smaku. Niestety związki te nie są obojętne dla zdrowia. W ofercie enaturalnie znajdziesz:
-
przyprawy bez glutaminianu sodu, który odpowiada za smak umami (bardziej wyrazisty, ale niestety sztuczny, a przez to niezdrowy),
-
naturalne przyprawy bez konserwantów, które mają krótszy okres trwałości, ale nie dostarczają twojemu organizmowi niepotrzebnych, szkodliwych związków,
-
przyprawy bez soli, które możesz dodać do dań przygotowywanych także dla niemowląt na etapie rozszerzania diety, kiedy stosowanie soli nie jest wskazane według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Jeśli chcesz zadbać nie tylko o jakość potraw, które przyrządzasz, ale też ich wartość odżywczą i prozdrowotne właściwości, sięgaj po przyprawy bez chemii. W naszym sklepie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w kuchni.
Dlaczego warto wybierać naturalne przyprawy?
Przyprawy naturalne przede wszystkim nie zawierają konserwantów i wzmacniaczy smaków, takich jak glutaminian sodu. Do tego produkowane są przy poszanowaniu zasad zrównoważonego rozwoju, a więc ze szczególną dbałością o ekosystem. Wszystkie produkty ekologiczne dostępne w naszej ofercie, oznaczone są specjalnym unijnym certyfikatem, co dodatkowo potwierdza, że przyprawy wolne są od chemikaliów oraz wytworzone zostały z surowców niemodyfikowanych genetycznie.
Naturalne przyprawy bez konserwantów w formie, jakiej potrzebujesz
W sklepie enaturalnie znajdziesz przyprawy ekologiczne i naturalne, w postaci odpowiedniej do dania, które planujesz przygotować. Może to być:
-
proszek (np. kurkuma, cynamon, cukier trzcinowy), które możesz dodać do ciast, deserów czy sosów,
-
nasiona (np. czarnuszka, kozieradka, sezam), którymi możesz posypać domowe bułeczki, dodać do sałatki lub utrzeć w moździerzu przed zastosowaniem,
-
laski cynamonowe,
-
płatki (np. płatki drożdżowe), które pozwalają zagęścić potrawy i wzmocnić ich smak,
-
kostka (warzywne),
-
płyn (np. ocet jabłkowy), który możesz dodać do dressingów (zwłaszcza z dodatkiem miodu i musztardy).