Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Czy kakao jest zdrowe? To pytanie zadają sobie zarówno dzieci, jak i dorośli, a odpowiedź może być jedna: tak, oczywiście! Ten brązowy proszek zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Aby jednak faktycznie służyło organizmowi, należy je wybierać z głową, wybierając jedynie produkty naturalne, o czystym składzie.
Ziarna kakao były wykorzystywane już przez naszych przodków jako lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Są one pełne minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy, a także błonnika. Mowa tutaj oczywiście o produkcie naturalnym – prawdziwe kakao jest gorzkie i nie zawiera dodatku cukru. Jego najważniejsze właściwości to:
...Ziarna kakao były wykorzystywane już przez naszych przodków jako lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Są one pełne minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy, a także błonnika. Mowa tutaj oczywiście o produkcie naturalnym – prawdziwe kakao jest gorzkie i nie zawiera dodatku cukru. Jego najważniejsze właściwości to:
obniżanie ciśnienia krwi i zapobieganie chorobom serca – to zasługa flawonoidów i flawanoli, które poprawiają przepływ krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów,
zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu II – antyoksydanty zawarte w kakao mogą wpływać na działanie insuliny w organizmie,
poprawa nastroju – kofeina, serotonina czy tryptofan, to związki, które można dostarczyć do organizmu, jedząc kakao. Warto wiedzieć, że wspierają one zdrowie psychiczne u ludzi.
Poza tym kakao zawiera szereg witamin, w tym z grupy B, E oraz A, a także składniki mineralne, głównie magnez, potas, cynk, fosfor i wapń. Spożycie go dostarcza organizmowi dużo energii oraz zasobów do długiej, intensywnej pracy.
Kakao zawiera śladowe ilości kofeiny, jest więc to produkt, który bez przeszkód mogą spożywać zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży. Wspomniany produkt zawiera jednak teobrominę, która podobnie do kofeiny wykazuje działanie pobudzające. Z tego powodu lepiej nie spożywać go tuż przed snem.
Ile kalorii ma kakao? Ile jest w nim węglowodanów, białek i tłuszczy? Te informacje są przydatne szczególnie dla osób dbających o swoją dietę. Dlatego to, co najważniejsze, znajdziesz w poniższej tabeli. Pamiętaj, że są to przykładowe wartości i mogą się one nieco od siebie różnić w zależności od metody obróbki, producenta czy jakości wykorzystanych do produkcji ziaren kakao.
Wartość odżywcza |
w 100 g |
Kakao kcal |
309 kcal |
Tłuszcz |
11 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,4 g |
Węglowodany |
13 g |
w tym cukry |
0,5 g |
Białko |
24 g |
Ile kakao dziennie spożywać, aby móc w pełni korzystać z jego drogocennych właściwości? Eksperci zalecają 1-2 łyżeczki dziennie, co przekłada się na szklankę napoju. Możesz także zainteresować się innymi produktami ze sklepu eNaturalnie, takimi jak napoje funkcjonalne z dodatkiem kakao – takie produkty należy spożywać zgodnie z sugestiami producenta.
Kakao to surowiec pochodzący z drzewa, kakaowca właściwego (łac. Theobroma cacao). Mowa o tropikalnym drzewie, uprawianym głównie w Afryce, Azji, a także Amerykach: Środkowej i Południowej. Rośnie głównie w wilgotnych lasach tropikalnych, gdzie temperatura oscyluje pomiędzy 20-30 stopni Celsjusza.
Dojrzałe owoce kakao są żółte, pomarańczowe i czerwone. W środku znajduje się aromatyczny miąższ oraz ziarna, które w procesie produkcji kakao poddaje się fermentacji, suszeniu, prażeniu, mieleniu, a na końcu tłoczeniu. W ten sposób powstaje proszek, który następnie trafia na sklepowe półki.