Darmowa Dostawa do InPost Paczkomat już od 199 zł!

Kakao   

(3 produkty)

Czy kakao jest zdrowe? To pytanie zadają sobie zarówno dzieci, jak i dorośli, a odpowiedź może być jedna: tak, oczywiście! Ten brązowy proszek zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Aby jednak faktycznie służyło organizmowi, należy je wybierać z głową, wybierając jedynie produkty naturalne, o czystym składzie.

Pokazuje 1 - 3 z 3 produktów

Jak działa kakao? Właściwości

Ziarna kakao były wykorzystywane już przez naszych przodków jako lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Są one pełne minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy, a także błonnika. Mowa tutaj oczywiście o produkcie naturalnym – prawdziwe kakao jest gorzkie i nie zawiera dodatku cukru. Jego najważniejsze właściwości to:

...

Jak działa kakao? Właściwości

Ziarna kakao były wykorzystywane już przez naszych przodków jako lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Są one pełne minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy, a także błonnika. Mowa tutaj oczywiście o produkcie naturalnym – prawdziwe kakao jest gorzkie i nie zawiera dodatku cukru. Jego najważniejsze właściwości to:

  • obniżanie ciśnienia krwi i zapobieganie chorobom serca – to zasługa flawonoidów i flawanoli, które poprawiają przepływ krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów,

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu II – antyoksydanty zawarte w kakao mogą wpływać na działanie insuliny w organizmie, 

  • poprawa nastroju – kofeina, serotonina czy tryptofan, to związki, które można dostarczyć do organizmu, jedząc kakao. Warto wiedzieć, że wspierają one zdrowie psychiczne u ludzi.

Poza tym kakao zawiera szereg witamin, w tym z grupy B, E oraz A, a także składniki mineralne, głównie magnez, potas, cynk, fosfor i wapń. Spożycie go dostarcza organizmowi dużo energii oraz zasobów do długiej, intensywnej pracy.

Czy kakao ma kofeinę?

Kakao zawiera śladowe ilości kofeiny, jest więc to produkt, który bez przeszkód mogą spożywać zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży. Wspomniany produkt zawiera jednak teobrominę, która podobnie do kofeiny wykazuje działanie pobudzające. Z tego powodu lepiej nie spożywać go tuż przed snem.

Jakie kakao jest najzdrowsze? Wartości odżywcze

Ile kalorii ma kakao? Ile jest w nim węglowodanów, białek i tłuszczy? Te informacje są przydatne szczególnie dla osób dbających o swoją dietę. Dlatego to, co najważniejsze, znajdziesz w poniższej tabeli. Pamiętaj, że są to przykładowe wartości i mogą się one nieco od siebie różnić w zależności od metody obróbki, producenta czy jakości wykorzystanych do produkcji ziaren kakao.

Wartość odżywcza

w 100 g

Kakao kcal

309 kcal

Tłuszcz 

11 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,4 g

Węglowodany

13 g

w tym cukry

0,5 g

Białko

24 g



Ile kakao dziennie spożywać, aby móc w pełni korzystać z jego drogocennych właściwości? Eksperci zalecają 1-2 łyżeczki dziennie, co przekłada się na szklankę napoju. Możesz także zainteresować się innymi produktami ze sklepu eNaturalnie, takimi jak napoje funkcjonalne z dodatkiem kakao – takie produkty należy spożywać zgodnie z sugestiami producenta.

Owoce kakao. Gdzie rośnie kakaowiec?

Kakao to surowiec pochodzący z drzewa, kakaowca właściwego (łac. Theobroma cacao). Mowa o tropikalnym drzewie, uprawianym głównie w Afryce, Azji, a także Amerykach: Środkowej i Południowej. Rośnie głównie w wilgotnych lasach tropikalnych, gdzie temperatura oscyluje pomiędzy 20-30 stopni Celsjusza.

Dojrzałe owoce kakao są żółte, pomarańczowe i czerwone. W środku znajduje się aromatyczny miąższ oraz ziarna, które w procesie produkcji kakao poddaje się fermentacji, suszeniu, prażeniu, mieleniu, a na końcu tłoczeniu. W ten sposób powstaje proszek, który następnie trafia na sklepowe półki.

Przeczytaj więcej

TOP