► Odbierz BICAPS® C 1000+ od formeds Sprawdź
Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Ocet jest cenną przyprawą w kuchni. Jaki ocet jest najlepszy? Najbardziej znane są dwa rodzaje octu – winny i jabłkowy. Najważniejszą różnicą tutaj jest smak. Ocet jabłkowy jest słodki, a winny - kwaśny. Poza tym ocet winny zawiera alkohol, a ocet jabłkowy nie. Prawdopodobnie najzdrowszym i najsmaczniejszym octem jest ten tło...
Ocet jest cenną przyprawą w kuchni. Jaki ocet jest najlepszy? Najbardziej znane są dwa rodzaje octu – winny i jabłkowy. Najważniejszą różnicą tutaj jest smak. Ocet jabłkowy jest słodki, a winny - kwaśny. Poza tym ocet winny zawiera alkohol, a ocet jabłkowy nie. Prawdopodobnie najzdrowszym i najsmaczniejszym octem jest ten tłoczony ze świeżych jabłek, choć często do jego wyrobu używa się też jabłkowych odpadów takich jak: skórki i gniazda nasienne. Ocet, by był zdrowy i wartościowy, musi być w 100% naturalny, niepasteryzowany i niefiltrowany.
Jak działa na organizm ludzki? Przede wszystkim pomaga w walce z bakteriami i grzybami. Zmniejsza też uczucie swędzenia po ukąszeniu komarów. Jest doskonały na oparzenia słoneczne. Łagodzi ból żołądka, pomaga leczyć zapalenie ucha zewnętrznego. Zmieszany z miodem i ciepłą jest antidotum na skurcze łydek. Można też wykorzystać go w kuchni, jako przyprawę.