Ładowanie...
Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap promocji, nowości lub wyprzedaży!
Koenzym Q10 - właściwości
Za pomocą koenzymu q10 udaje się dbać o prawidłową pracę najważniejszych organów wewnętrznych. Posiada także właściwości antynowotworowe. Chroni przed występowaniem złogów cholesterolowych w tętnicach. Wykazuje również właściwości naprawcze w naszym ciele. Dużą ilość koenzymy q10 znajdziemy w takich produktach żywnościowych, jak: brokuły, szpinak i ryby, produkty pełnoziarniste, oleje, podroby. Warto zaznaczyć, że występujących w takich produktach koenzym q10 jest mało odporny na wysoką temperaturę. Jeśli więc zależy nam na jego naturalnym przyswajaniu, to musimy wybierać produkty świeże, unikając przy tym gotowania i długiego przechowywania. Co ważne, koenzym Q10 przyswaja się tylko w towarzystwie tłuszczów.
Natomiast nie zawsze będzie to wystarczająca ilość dla naszego organizmu. I dlatego tak ważna jest dodatkowa suplementacja koenzymem q10.
Koenzym Q10 polecany jest osobom cierpiącym na: niewydolność krążenia, miażdżycę, pewne choroby mięśni, chorobę parkinsona i alzheimera, cukrzycę typu II, paradontozę, nadciśnienie tętnicze, choroby niedokrwienia serca. Warto zaznaczyć, że koenzym q10 u osób walczących z wysokim ciśnieniem przyczynia się do jego obniżenia. Natomiast nie działa tak w przypadku osób posiadających prawidłowe bądź niskie ciśnienie.
Skutki niedoboru koenzymu Q10
Brak odpowiedniej ilości koenzymu q10 przyczynia się do spadku odporności, wydolności fizycznej, przewlekłego zmęczenia. Zaburza się również praca i wydolność serca oraz innych ważnych organów wewnętrznych. Sam organizm jest w stanie wytwarzać pewną ilość koenzymu, natomiast z wiekiem jego produkcja traci na jakości. Przez to występują niedobory i należałoby zadbać o interwencję zewnętrzną.
Koenzym Q10 - dawkowanie i opinie
Zaleca się przyjmowanie koenzymu q10 w dawce od 90-200 mg, wraz z posiłkiem. Efekty uboczne wynikające z takiej suplementacji są rzadkie. Warto, gdy osoby stykające się z poważniejszymi schorzeniami (np, cukrzycą) zdecydują się na wcześniejszą konsultację, przed rozpoczęciem kuracji Q10.
Suplement ten dostępny jest w postaci pastylek i tabletek. Znajduje także zastosowanie na rynku kosmetycznym, występuje w żelach i kremach. Dzięki odpowiedniej dawce ubichinonu udaje się zadbać o jakość i piękno skóry, działanie komórek całego organizmu i odpowiednią wydajność organów wewnętrznych.
Koenzym Q10 został wykorzystany w wielu badaniach, które potwierdziły, że pomaga on osobom cierpiącym na niewydolność mięśnia sercowego. A dodatkowo zmniejsza poziom ponownych zachorowań i śmiertelności. Jeśli więc chcemy uzyskać takie możliwości, to postarajmy się o prawidłowy poziom koenzymu q10 w naszym organizmie!
Właściwości magnezu i cytrynianu magnezu
Magnez to pierwiastek, który ma wpływ na uaktywnianie setki enzymów przemiany tłuszczowej, białkowej i węglowodanowej. Okazuje się istotnym kationem wewnątrzkomórkowym, więc jego odpowiednia ilość ma wpływ na zachowanie równowagi.
Cytrynian magnezu to inaczej połączenie magnezu z kwasem cytrynowym. Jest blisko w 90% wchłaniany przez organizm. Posiada on jeszcze działanie przeczyszczające, co pozwala zniwelować zatwardzenia i problemy z biegunką. Na jego spożywanie można decydować się także podczas występowania dolegliwości w okolicy okrężnicy.
Zalety magnezu i cytrynianu magnezu:
Skutki niedoboru magnezu w organizmie: zaburzenia snu, bóle głowy, nadpobudliwość, bóle w okolicy serca, zaburzenia pracy serca, zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie, bóle kręgosłupa, zaburzenia koncentracji.
Dodatkowe działanie magnezu i cytrynianów
Za pomocą magnezu udaje się dbać o poprawne działanie wszystkich mięśni i układu nerwowego. Dzięki niemu poprawia się proces metabolizmu i wytwarzania białek. Warto więc, aby na przyjmowanie dodatkowego magnezu decydowały się osoby mające styczność z długotrwałym stresem. Pozwoli to również cieszyć się zdrowszymi kośćmi, stawami i zębami. A zarazem łatwiej jest wtedy utrzymać równowagę jelitową.
Warto pamiętać, że cytrynian magnezu jest szybciej przyswajalny, ponieważ do jego zjonizowania nie potrzeba dużej ilości kwasów żołądkowych. Z tego względu jego przyjmowanie poleca się osobom starszym oraz z problemami trawiennymi. Również i oni mogą cieszyć się z odpowiedniej ilości magnezu w swoim organizmie, który znajduje tak szerokie zastosowanie.
Leczenie przez naturalne suplementy
Mamy dostęp do wielu naturalnych suplementów diety. Ich wdrożenie do codziennej diety nie jest takie trudne. Wystarczy tylko wyszukać odpowiednie preparaty, które będą w pełni dostosowane do naszych potrzeb. Możliwe, że chorujemy bądź mamy pewne dolegliwości i chcielibyśmy sobie z tym jak najszybciej poradzić? Leczymy się już od dłuższego czasu i nic nam nie pomaga? Co więc warto wtedy uczynić?
Nie musimy za każdym razem wybierać się do lekarza, który zleci nam przyjmowanie antybiotyków. Czasami lepiej postawić na rozsądek i możliwości medycyny naturalnej. Gdy ją zastosujemy, to już po krótkim czasie (kilku tygodniach) będziemy mogli dostrzec wspaniałe efekty, o czym przekonują się kolejne osoby. Warto więc spróbować powalczyć o swoje i najbliższych zdrowie!
Witamina C - właściwości
Witamina ta występuje we wszystkich świeżych owocach, więc już ich spożywanie okazuje się dla nas bardzo zdrowe. Natomiast zazwyczaj nie zaopatrujemy swój organizm w odpowiednią dawkę witaminy C. Z tego względu wiele osób decyduje się na jej dodatkowe przyjmowanie, w postaci suplementu diety. Jakie posiada właściwości?
Zalety witaminy C:
Spadek witaminy C
Witamina C rozpuszcza się w wodzie i przez to nie zatrzymuje się w organizmie na długo. Wydalamy ją dość często w ciągu dnia. Jeszcze większe zapotrzebowanie na tą witaminę posiadają osoby doświadczające dużo stresu, zażywające antybiotyki, palące papierosy, alergicy, reumatycy, diabetycy i inni. Tym bardziej należy zadbać o systematyczne dostarczanie witaminy C do naszego organizmu.
Witamina C - profilaktycznie
Wiele przeprowadzonych badań przeprowadzonych w USA i Polsce potwierdzają pozytywne oddziaływanie witaminy C na zwalczanie różnych schorzeń i chorób. Ocenia się, że zażywanie jej w odpowiedniej dawce jest w stanie zmniejszyć wskaźnik umieralności osób walczących z chorobą wieńcową czy rakiem. Skoro witamina ta jest w stanie pomóc w przypadku tak poważnych chorób, to warto pozwolić sobie na jej przyjmowanie, w przypadku każdej innej.
Witamina C - na przeziębienie i grypę
Dbając o odpowiedni poziom witaminy C w organizmie udaje się skutecznie leczyć przeziębienie i grypę. Dzieje się tak, ponieważ witamina ta jest w stanie pomagać w skutecznym zwalczaniu zakażeń wirusowych i bakteryjnych. Naukowcy podpowiadają, że wynika to również z przeciwutleniających właściwości witaminy C.
Suplementacja przez witaminę C
Przyjmowanie witaminy C tylko za pomocą owoców i warzyw nie jest w pełni wystarczające. Produkty te są często narażone na długotrwałe przechowywanie, wystawianie na działanie powietrza, co w konsekwencji przyczynia się do niszczenia tej witaminy. W tym celu warto zdecydować się na suplementację. Dostępna jest w proszku. Wystarczy ją rozpuścić w większej ilości wody. Dodatkowo warto dodać szczyptę sody oczyszczonej, ponieważ pozwala to zmniejszyć jej kwasowość.
Na spożywanie dużej ilości witaminy C powinny uważać jedynie osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, np: jelitem wrażliwym, chorobą wrzodową czy nadkwasotą.
Na rynku farmaceutycznym znana jest również witamina C Lewoskrętna. Natomiast jest to ta sama witamina (kwas l-askorbinowy), która tylko ze względów marketingowych uznawana jest jako ta lepsza i skuteczniejsza. Zastosowanie witaminy C widać także na rynku kosmetycznym, ponieważ pojawia się w składzie wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów.
Witamina D3
Witaminę D3 naturalnie wytwarza organizm w wyniku styczność skóry z promieniami słonecznymi. To jednak nie umożliwia pozyskać odpowiedniej ilości witaminy, szczególnie biorąc pod uwagę naszą strefę klimatyczną. W tym celu ważna jest dodatkowa suplementacja. Ocenia się, że codzienna dawka dla organizmu waha się od 800-2000 j.m.
Zalety witaminy D3:
Witamina K2
Witamina K2 powstaje dzięki przemianie witaminy K1, która jest wytwarzana w trzustce, ścianach tętnic i jądrach. Dzięki witaminie K2 udaje się zadbać o właściwe krzepnięcie krwi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na wiązanie się wapnia w kościach i pozostałych tkankach. Transport witaminy K2 w całym organizmie odbywa się za pomocą krwi. Brak witaminy K może wywołać poważne krwotoki bądź problemy dotyczące gojenia się ran czy osłabienie kości. Długotrwały brak tej witaminy sprzyja również takim chorobom, jak: zwapnienie tętnic, zawał serca, osteoporoza.
Zalety witaminy K:
Dlaczego K2 i D3 razem?
Witaminy te świetnie ze sobą współgrają. Dzieje się tak, ponieważ bez witaminy K2, witamina D3 i wapń nie będą dobrze spełniać swojej funkcji w organizmie. Zamiast pomóc naszym kościom i innym narządom, tak naprawdę mogłyby zaszkodzić. Przecież wapń może odkładać się w naczyniach krwionośnych i sprzyjać powstawaniu miażdżycy, zawału i zatorów.
Suplementacja witaminą D3 przyczynia się do produkcji białek, która jest odpowiednio poprowadzona dzięki witaminie K2. Ona przecież sprawia, że ten wapń nie znajduje się w narządach wewnętrznych i ścianach tętnic. Natomiast transportowany jest tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, czyli w kościach. Suplementacja tymi dwoma witaminami pozwala na naturalne leczenie osteoporozy.
Witaminy na serce
Witamina K2 pozytywnie wpływa na pracę całego układu krwionośnego. Dzięki niej udaje się skutecznie chronić serce przed zawałami, nadciśnieniem i powstawaniem zatorów. Na jej spożywanie mogą sobie pozwolić także osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednią suplementację, która polecana jest nie tylko osobom starszym, ale wszystkim, którym zależy na zdrowiu.
Dawkowanie witaminy K2 i D3
Suplementacja za pomocą witaminy K2 i D3 pozwala skutecznie zadbać o jakość naczyń krwionośnych, serca. Dodatkowo poprawiają stan naszych kości i zębów. Zalecana dawka to 1 tabletka dzienne, którą wystarczy popić dużą ilością wody. Przyjmowanie takich witamin nie zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.