Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się tego wstydliwego problemu?

Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się tego wstydliwego problemu?


Kojarzony najczęściej z okresem dojrzewania, trądzik powoli staje się chorobą cywilizacyjną. Coraz częściej dotyka nie tylko osoby w wieku dojrzewania, ale również dorosłych, nawet po 40. roku życia. Na kondycję skóry twarzy ma wpływ wiele czynników genetycznych, ale również zewnętrznych, szczególnie to, co jemy oraz w jaki sposób ją pielęgnujemy.

Spis treści:


Jak zdefiniować trądzik? Rodzaje i przyczyny

Trądzik jest przewlekłą chorobą skóry, której objawami są różnego rodzaju zmiany takie jak krosty, zaskórniki, grudki, a nawet torbiele. Występuje nie tylko na twarzy, ale również na innych partiach ciała, od pleców poprzez ramiona i dekolt aż po pośladki. Podstawowo można wyznaczyć pięć głównych przyczyn występowania trądziku:

  • bakterie, szczególnie Cutibacterium acnes – rozwijają się w zatkanych porach i w ten sposób tworzą stan zapalny;
  • nadprodukcja sebum – nadmiarowa produkcja łoju przez gruczoły łojowe powoduje zatykanie się porów skóry;
  • zaburzenia hormonalne – wahania poziomu hormonów znacząco wpływają na aktywność gruczołów łojowych;
  • czynniki genetyczne – bardzo często już w genach pojawia się predyspozycja do trądziku i innych zmian skórnych;
  • nieodpowiedni styl życia – w tym niezdrowa dieta, stres, zbyt mało snu i zła pielęgnacja skóry.


Zmiany na skórze mogą przyjmować różne formy. Stworzenie jednej pełnej definicji nie jest tu jednak możliwe, ponieważ każdy trądzik jest inny. Istnieje natomiast podstawowy podział i wygląda on tak, jak to opisano w tabeli poniżej.


Tabela 1. Rodzaje trądziku i jego cechy charakterystyczne
Rodzaj trądzikuCharakterystyczne zmiany
Trądzik bliznowcowaty Pojawiają się w nim głębokie, naciekowe zmiany, które bardzo często prowadzą do powstawania widocznych blizn.
Trądzik zaskórnikowy Powstaje w wyniku zatkania mieszków włosowych nadmiarem sebum oraz martwymi komórkami skóry. Charakteryzuje się zaskórnikami otwartymi, z widocznymi czarnymi kropkami oraz zamkniętymi, gdy pojawiają się białe grudki w kolorze skóry.
Trądzik grudkowo-krostkowy Jest to bardziej zaawansowana forma trądziku, zmiany na skórze wypełnione są ropą.
Trądzik ropowniczy To najostrzejsza forma trądziku, charakteryzująca się obecnością ropnych zmian skórnych z żółtą wydzieliną. Jest jedną z częściej diagnozowanych odmian w Polsce.





Nazwy oraz definicje poszczególnych rodzajów trądziku pojawiają się naprzemiennie, szczególnie w dobie łatwego dostępu do internetu. Trądzik hormonalny czy trądzik różowaty często są mylone. Dlatego podstawą walki z trądzikiem jest wizyta u specjalisty dermatologa, który ustali przyczynę problemu i postawi trafną diagnozę.


Dieta na trądzik. Jakie produkty warto jeść?

Zadbanie o zbilansowaną dietę, odpowiednią ilość aktywności fizycznej i wypicie co najmniej 2 l wody dziennie to podstawa walki z dosłownie każdą dolegliwością, z jaką zmaga się organizm. Nie inaczej jest w przypadku wszystkich odmian trądziku.

Warto natomiast zwrócić uwagę na poszczególne produkty, których skład wpłynie na zmiany skórne. W diecie trądzikowej powinny znaleźć się owoce i warzywa, które dostarczają niezbędnych minerałów i witamin. Całkowita rezygnacja lub ograniczenie tłustych mięs (szczególnie czerwonych) również może pomóc.

Zamiast nich warto jeść ryby, jaja oraz chude mięso takie jak pierś z kurczaka czy polędwiczki wieprzowe. Produkty, które najlepiej wpływają na zmiany trądzikowe, to:

  • owoce morza, ryby i wątróbka – zawierają cynk
  • gruba kasza, makaron oraz pełnoziarniste pieczywo – bogate w błonnik i witaminy z grupy B
  • orzechy włoskie, ryby morskie, olej lniany i rzepakowy – mają kwasy-omega 3
  • papryka, pomidor, szpinak i marchew – dostarczają beta-karoten.


Witaminy z grupy B (B-Complex, B-50) - Dlaczego każdy powinien suplementować?


Czego unikać w diecie na cerę trądzikową?

Produkty przetworzone, pełne cukrów prostych, soli i kwasów tłuszczowych wpływają negatywnie na jakość skóry. W przypadku diety przeciw trądzikowi należy konsekwentnie unikać:

  • cukru,
  • jedzenia typu fast foodu,
  • chipsów, paluszków i innych przekąsek
  • słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych.

W przypadku niektórych rodzajów trądziku można wyeliminować z jadłospisu ostre przyprawy oraz czekoladę. Inaczej wygląda spożywanie nabiału, bo to w pełni zależy od typu zmian skórnych. Bardzo łatwo to jednak przetestować w praktyce. Wystarczy wyeliminować określone produkty na ok. 4 tygodnie i sprawdzić, jak brak danego składnika wpłynie na trądzik.

Suplementy diety na trądzik

W związku z niepewnym składem produktów spożywczych, czasami warto sięgnąć po dodatkowe wsparcie. Na rynku dostępna jest cała gama suplementów diety, które z powodzeniem można stosować na trądzik. Najważniejsze składniki, które warto uzupełnić, to:

  • witamina A – polecana w przypadku ciężkiego trądziku
  • witamina C – ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
  • witamina E – chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i wspiera regenerację naskórka
  • witaminy z grupy B – ryboflawina, pirydoksyna oraz niacyna zmniejszają łojotok i stany zapalne skóry.


Suplementy mineralne
również zaleca się w przypadku walki z trądzikiem:

  • cynk – zmniejsza wydzielanie sebum, chroni przed infekcjami bakteryjnymi oraz łagodzi stany zapalne skóry
  • selen – niezbędny w organizmie do syntezy przeciwutleniaczy, wpływa na łagodzenie stanów zapalnych skóry oraz reguluje wydzielanie sebum.


Kilka przepisów z diety na trądzik

Darmowy e-book dotyczący diety w leczeniu trądziku można pobrać ze strony Ministerstwa Zdrowia. W przypadku tworzenia jadłospisu, który wpłynie pozytywnie na kondycję skóry, trzeba zwrócić uwagę na ograniczenie szkodliwych produktów i stopniowe wprowadzanie do codziennego menu tych zdrowych, pomocnych.

Śniadanie

  • Kanapka z łososiem i sałatką z papryki


Potrzebna będzie bułka pełnoziarnista, plasterek łososia wędzonego, sałata oraz papryka. Do sałatki można dodać kilka kropli oliwy z oliwek.

Obiad

  • Ryż z pomidorami i ciecierzycą


W zależności od dostępnego czasu, pomidory można zastąpić pomidorami w puszcze. Ciecierzycę można kupić już gotową do spożycia. Wystarczy ugotować ryż i wymieszać wszystkie składniki, dodając ulubione przyprawy – unikając oczywiście tych pikantnych. Najlepiej sprawdzą się zioła prowansalskie lub bazylia i oregano.

Kolacja

  • Wątróbka z żurawiną i cebulą


Danie to przygotowuje się klasycznie. Wątróbkę należy usmażyć z cebulą, aż się ładnie zarumieni. Można wykorzystać do tego olej kokosowy lub margarynę. Pod koniec smażenia należy dorzucić suszoną żurawinę. Połączenie tych smaków nie dla każdego jest akceptowalne, więc, zamiast żurawiny można dorzucić rodzynki, a nawet suszone śliwki.


Otwórz się na zdrowie – Enaturalnie.pl


Bibliografia

1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Państwowy Zakład Higieny, 2020.
2. Kucharska A., Szmurło A., Sińska B., Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris, Advances in Dermatology and Allergology 2016, XXXIII (4), 247-252.
3. Shokeen D., Influence of diet in acne vulgaris and atopic dermatitis, Cutis 2016, 98 (3), E28-E29.
4. Wilusz-Ludwiczak K., Kuchciak-Brancewicz M., Czyż A., Trądzik chorobą zapalną, a nie bakteryjną, Forum Dermatologiczne 2019, 5 (3), 92-95.


Komentarze

Dodaj swój komentarz