Chlorella – działanie, dawkowanie i właściwości
Jest to alga, mająca wiele właściwości prozdrowotne, a to dzięki temu, że zawiera ona liczne witaminy i minerały.
Chlorella jest popularnym suplementem diety zwłaszcza dzięki jej działaniu odchudzającym.
Warto ją stosować w ciąży, ponieważ zmniejsza ona ryzyko anemii.
A dla wielu osób chlorella może okazać się panaceum na kaca.
Jakie jeszcze właściwości posiada ta niezwykła alga?
Chlorella – co to jest
Chlorella jest zieloną algą, która rozwija się w słodkowodnych zbiornikach, w których znajduje się duża ilość chlorofilu.
To dzięki temu chlorella ma tak intensywny zielony kolor i liczne właściwości prozdrowotne.
Jest ona również źródłem licznych witamin i minerałów.
Dostarcza do organizmu aminokwasy, cukry i kwas nukleinowy.
Chlorella – właściwości
Wspomaga oczyszczanie organizmu
W medycynie naturalnej chlorella jest uważana za jeden z najbardziej detoksykacyjnych składników.
Jej spożywanie poleca się każdemu, ponieważ skutecznie oczyszcza cały organizm z toksyn.
Chlorella jest szczególnie zbawienna dla wątroby, ponieważ wspiera detoksykację tego narządu z alkoholu oraz metali ciężkich, które są szkodliwe dla jego zdrowia.
Na kaca
Można używać chlorelli na kaca. Warto spożywać ten suplement diety przed imprezą, ponieważ alga ta zapobiega kacowi.
Warto jednak zaznaczyć, że dietetycy uważają, że jest to substancja, która będzie skuteczna jeśli spożyjemy ją do dwóch godzin przed rozpoczęciem picia alkoholu.
Dzięki temu objawy kaca nie będą tak dokuczliwe, istnieje również szansa, że nie pojawią się one wcale.
Dzieje się tak, ponieważ chlorella uzupełnia niedobory składników odżywczych, które zostają wypłukane z organizmu podczas picia alkoholu.
Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów
Według naukowców z Republiki Czeskiej chlorella jest suplementem diety, który może zapobiegać rozwojowi raka.
Jest to składnik, który okazać się może ważny dla każdej kobiety, ponieważ zmniejszyć może ryzyko zachorowania na raka piersi.
Na wzmocnienie odporności
Warto rozpocząć suplementację tą algą w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma ona wpływ na pracę układu odpornościowego.
Jak wynika z badań chlorella przyczynia się do wzrostu krwinek białych oraz komórek odpornościowych, które są nazywane naturalnymi zabójcami.
Wspiera odchudzanie i dba o zdrowie układu trawiennego
Chlorella przez wielu lekarzy i specjalistów jest uważana za jeden z najlepszych prebiotyków.
Wspomaga ona rozwój zdrowych bakterii, które są przyjazne dla organizmu.
Dzięki temu suplement ten wspiera pracę jelit i wspomaga procesy trawienne.
Ponadto chlorella wspomaga wchłanianie wielu składników odżywczych z układu pokarmowego.
Wspomaga ona również zwalczanie gazów, zaparć oraz walczy z zatruciami pokarmowymi.
Wiele badań wykazuje, że może to być również składnik, który wspomaga walkę z nadwagą.
Chlorella – jak stosować
Chlorella jest dostępna w wielu formach. Możemy ją znaleźć w postaci sproszkowanej w tabletkach i kapsułkach.
Najlepiej ją spożywać ją w postaci sproszkowanej, ponieważ w tej formie jest najlepiej przyswajalna.
Warto również wybierać suplement diety zamknięty w szklanym opakowaniu, który nie przepuszcza światła, ponieważ światło może mieć niekorzystny wpływ na jego działanie.
Optymalna dawka chlorelli dla osoby dorosłej w ciągu dnia to od 3 do 5 gramów.
W kapsułkach jest to jedna lub dwie dawki, w postaci sproszkowanej jedna łyżeczka.
Możemy również zdecydować się na stosowanie wyciągu z algi w takim wypadku zaleca się spożywanie około 30 ml chlorelli na dzień.
Jest wiele osób, które zastanawiają się, jak długo można stosować chlorelle.
Zaleca się przyjmowanie tego suplementu diety od trzech do sześciu miesięcy.
Chlorella – co zawiera
W tym suplemencie diety znajduje się wiele składników odżywczych.
Jedna porcja dostarcza do organizmu liczne witaminy i minerały.
100 gram chlorelli to aż 410 kalorii.
A w tym znajdują się około 60 gramów białka, 9 gramów tłuszczu, 25 gramów węglowodanów oraz 0,3 gramy błonnika.
W chlorelli znajduje się:
- Witamina C,
- Witamina B6, B12,
- Kwas foliowy,
- Witamina A,
- Witamina E,
- Tiamina,
- Niacyna,
- Wapń,
- Magnez,
- Cynk,
- Żelazo,
- Fosfor.
Komentarze
Dodaj swój komentarz