Chlorofil - Dlaczego warto pić? Poznaj jego prozdrowotne właściwości!

Dodał: Patryk Białobrzeski Kategoria: Aktualności Data: poniedziałek, czerwca 21, 2021 Komentarz: 0 Odwiedziny: 437

Chlorofil - Dotleń organizm grając w zielone

Chlorofil - Dlaczego warto pić? Poznaj jego prozdrowotne właściwości!

Dieta bogata w produkty przetworzone, pozbawiona wielu cennych związków, a do tego siedząca praca i ciągle za mało czasu spędzonego na świeżym powietrzu.

Czujesz, że brak Ci sił i energii do życia, a na dodatek wydaje Ci się, że ktoś właśnie pisze o Tobie? Być może Twój organizm woła o tlen, sprawdź zatem co możesz zyskać pijąc chlorofil.

Spis treści:



Chlorofil - to intensywnie zielony barwnik, który nadaje roślinom i algom soczysty kolor. Dzięki niemu zachodzi fotosynteza - proces pozyskiwania energii przez roślinę, w którym powstaje tlen przy jednoczesnym zużyciu dwutlenku węgla.

Chlorofil znajduje się w chloroplastach, są to organelle komórkowe o funkcji przeciwstawnej do ludzkich mitochondriów.

W chloroplastach, pod wpływem energii słonecznej, dwutlenku węgla i wody syntezowane są glukoza i tlen, natomiast w mitochondriach to właśnie z glukozy i tlenu powstaje woda, dwutlenek węgla oraz energia ATP niezbędna do zasilenia komórki.

Jednak wiele więcej łączy te organelle komórkowe niż dzieli:

  • obie pełnią funkcję mini elektrowni,
  • ich genomy są zbliżone do genomu bakterii, mają również zdolność samoreplikacji, ponieważ posiadają własne DNA.

Sprawdź naszą ofertę Chlorofilu


Dlaczego warto pić Chlorofil?

Podczas stosowania Chlorofilu należy być bardzo uważnym, ponieważ barwi intensywnie jak krew i może dlatego ma na nią tak korzystny wpływ, jest też do niej zbliżony pod względem budowy.

Chlorofil zbudowany jest z feoporfiryny, powstającej z pięciopierścieniowej porfiryny i cząsteczki magnezu. Organizm ludzki używa porfiryny do produkcji hemu - głównego składnika aktywnego krwinek czerwonych, który wraz z jonami żelaza i białkiem (globiną) tworzy hemoglobinę.

Hemoglobina – czerwony barwnik krwi – dostawca tlenu

Cząsteczka hemoglobiny zawiera 4 cząsteczki hemu z położonym centralnie kationem żelaza (Fe2+), który umożliwia wiązanie tlenu. Jedna cząsteczka hemoglobiny może przenosić 4 cząsteczki tlenu na raz.

To dzięki hemoglobinie tlen przenoszony jest wraz z krwią do najodleglejszych komórek naszego organizmu, zaopatrując je w składnik niezbędny do kontynuowania funkcji życiowych. Hemoglobina ma też zdolność do odbierania dwutlenku węgla (CO2) wytworzonego przez komórki i transportuje ok. 15% jego ogólnej ilości.

Hemoglobina jest zatem odpowiedzialna nie tylko za prawidłowy przebieg procesów wytwarzania energii w komórkach, ale również za ich systematyczne oczyszczanie i utrzymanie odpowiedniego pH. Zbyt mała ilość hemoglobiny we krwi może być przyczyną permanentnego niedotlenienia i zakwaszenia organizmu.

Chlorofil – dostawca budulca

Ustaliśmy już, że do powstania hemoglobiny niezbędny jest hem, którego głównym składnikiem budulcowym jest porfiryna.

Dostarczanie odpowiedniej ilości porfiryny wraz z pożywieniem jest istotne dla prawidłowej produkcji hemu, który dzięki obecności kationu żelaza (Fe2+) przyłącza cząsteczkę tlenu i umożliwia jego transport do komórek.

Tlen – życiodajny pierwiastek

O2 - cząsteczka tlenu i kluczowy składnik do prawidłowego przebiegu produkcji energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu, czyli ATP.

Tlen odbierany jest z pęcherzyków płucnych przez krew. 97% jego objętości transportuje hemoglobina a zaledwie 3% osocze, w przeciwieństwie do dwutlenku węgla, którego 85% znajduje się właśnie w osoczu.

Tkanki naszego organizmu różnią się zapotrzebowaniem na tlen, jednak bezsprzecznie wszystkie potrzebują go do życia. Np. 100 g serca w czasie wysiłku może potrzebować aż 70 ml tlenu na minutę, natomiast w spoczynku tylko 8 ml, nerka o tej samej wadze zużyje jedynie 5 ml.

Sprawdź naszą ofertę Chlorofilu

Mitochondria – centra energetyczne

Ważne organelle komórkowe, odpowiadają nie tylko za produkcję większej części energii w organizmie, kontrolują również specjalizację i wzrost komórki, jej cykl, sygnalizację oraz programują jej śmierć.

Mitochondria używają tlenu do produkcji energii ATP, niezbędnej komórkom do życia. W wyniku ich pracy zachodzi proces tzw. oddychania tlenowego, którego celem jest wytworzenie adenozynotrifosforanu, czyli ATP.

Wiele czynników może osłabiać ich funkcje, powodując nieprzyjemne objawy i szybsze starzenie się oraz obumieranie organizmu, charakteryzujące się:

  • zmniejszoną witalnością,
  • brakiem energii,
  • częstymi stanami zapalnymi,
  • tworzeniem mutacji prowadzących do nowotworu.


Aby zadbać o mitochondria, trzeba przede wszystkim zadbać o prawidłową jakość krwi, która jest dostawcą wszystkich niezbędnych do życia pierwiastków jak tlen, magnez, żelazo, cynk, krzem oraz tych wchodzących w skład kompleksów białkowych czy witamin.

Dwutlenek węgla

Jest niezbędny do życia tak samo, jak tlen tylko w znacznie mniejszej ilości. Wysoki i gwałtowny lub długotrwały i stale utrzymujący się wzrost stężenia dwutlenku węgla we krwi, spowodowany utrudnieniem jego usuwania tworzy w organizmie kwas węglowy i prowadzi do stanu nazywanego kwasicą.

Dlaczego powinniśmy dbać o jakość naszej krwi?

Jakość krwi zależy od wielu czynników i ma znaczący wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jej główną funkcją jest transport tlenu i składników odżywczych do komórek oraz odbieranie produktów końcowych przemiany materii z komórki tj. dwutlenek węgla i mocznik, a następnie przekazanie ich narządom wydalniczym do utylizacji. Krew odpowiada również za transport hormonów i komórek odpornościowych.

Prawidłowy profil krwi jest niezbędny do utrzymania organizmu w zdrowiu.

Krew to główny szlak transportowy i komunikacyjny naszego organizmu, płynie w naszych żyłach i tętnicach. Środkiem transportu tlenu na tym szlaku są czerwone krwinki, które u osób dorosłych powstają głównie w szpiku kostnym. Do ich prawidłowego wzrostu niezbędne są witaminy z grupy B oraz komponenty takie jak żelazo i porfiryna.

Krew dociera do każdej komórki organizmu, przenosząc cenne informacje, pokarm, a kiedy trzeba również pomoc w postaci ciał odpornościowych.

Dlaczego spożywanie chlorofilu może przynieść poprawę zdrowia i samopoczucia?

Dostarczając do organizmu źródło porfiryny, dajemy sobie szansę na lepsze dotlenienie i doenergetyzowanie organizmu oraz jego komórek dzięki poprawie jakości krwi, a w szczególności zdolności transportującej krwinek czerwonych.

Jeśli czujesz przemęczenie, brakuje Ci energii i nie cieszysz się dobrym samopoczuciem, przyczyną może być niedotlenienie organizmu połączone z zakwaszeniem, spowodowane niską zawartością hemoglobiny we krwi.

Zastanów się, może warto zbadać krew, jeśli wyniki nie będą zadowalające, dołącz do swojej codziennej diety zielone warzywa zawierające chlorofil jak lucerna czy szpinak oraz suplementy zawierające witaminy z grupy B i żelazo.


Przeczytaj zanim zostaniesz rodzicem!



Bibliografia

1. Lipiński P, Starzyński RR, Gajowiak A, Staroń R, Styś A (2014) Metabolizm żelaza - stan wiedzy 2014. Kosmos 63: 299-308
2. Naranjo-Arcos MA, Bauer P (2016) Iron Nutrition, Oxidative Stress, and Pathogen Defense. W: Erkekoglu P, Kocer-Gumusel B (red) Nutritional Deficiency InTech, Rijeka, str. 63-98
3. Podstawy biologii komórki. Wprowadzenie do biologii molekularnej." B. Alberts, D. Bray, A. Johnson, J. Lewis, M. Raff, K. Roberts, P. Walter; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999
4. Artym J., Zimecki M. Organizm gospodarza kontra drobnoustroje w walce o żelazo. Rola żelaza w zakażeniach. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2014; 63 (3): 345–366



Komentarze

Dodaj swój komentarz

TOP