Cukier puder jest jednym z nieodłącznych elementów deserów i słodkich wypieków. Służy nie tylko jako składnik, ale również jako smaczna i przyjemna dla oka dekoracja. Jeżeli jednak pod ręką nie masz cukru pudru, zastanów się nad równie pyszną alternatywą.
Czym zastąpić cukier puder? Zdrowe alternatywy
Zasadniczo cukier puder jest to zwykły biały cukier, który został zmielony na bardzo drobny proszek. W takiej formie lepiej wiąże się ze składnikami w czasie pieczenia, a w przypadku gotowych produktów tworzy słodką warstwę, która idealnie uzupełnia, chociażby pączki czy oponki.
Najlepsze zamienniki dla cukru pudru
Mleko w proszku
Mleko w proszku idealnie zastąpi cukier puder. Ma podobną konsystencję, właściwości, a także ciekawy smak. Jeżeli chcesz, aby Twój wypiek był słodszy, możesz dodać do niego zmielony słodzik i porządnie wymieszać.
Kakao instant
Kakao instant jest słodkie i bardzo dobrze uzupełnia pozostałe składniki w czasie pieczenia. Można też użyć zwykłego kakao, które ma naturalnie gorzki smak, a ciasto osłodzić np. miodem. To również idealna opcja dla osób chorujących na cukrzycę.
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy, coraz szerzej dostępy na rynku, również będzie dobrym zamiennikiem dla cukru pudru. Można go zmielić w młynku do kawy, aż osiągnie satysfakcjonującą konsystencję.
Słodziki
Ostatnim pomysłem na zamiennik cukru pudru mogą być słodziki takie jak stewia, erytrol czy ksylitol. Można bezpiecznie używać ich do pieczenia i ozdabiania wypieków, dostępne są także w wersji pudru, nie tylko kryształków.
Bibliografia
1. Henek M. i in., Wybrane substancje słodzące jako zamienniki cukru w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2024, vol. 15, iss. 1, p. 15.
2. Narodowy Fundusz Zdrowia, Departament Analiz i Strategii, Cukier, otyłość - konsekwencje. Podsumowanie, 2018.
3. Świąder K., i in., Substancje intensywnie słodzące - korzyści i zagrożenia, Problemy Higieny i Epidemiologii 2011, 92(3): 392-396.
Komentarze
Dodaj swój komentarz