Osoby interesujące się medycyną naturalną doskonale wiedzą, jak cennym zielem jest pospolicie występująca także w Polsce pokrzywa zwyczajna. Oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia pracę trzustki, wątroby i żołądka oraz układu moczowego, jest bogatym źródłem żelaza i wielu ważnych dla organizmu witamin i mikroelementów. Jest wreszcie bardzo pomocna w zwalczaniu licznych problemów dermatologicznych. Jeszcze bardziej interesująco pod względem właściwości prozdrowotnych i leczniczych przedstawia się jej egzotyczna odmiana – pokrzywa indyjska.
Spis treści:
- Co warto wiedzieć o pokrzywie?
- Niezwykłe właściwości forskoliny.
- Pozostałe obszary wpływu forskoliny na organizm.
- Prozdrowotne działanie zewnętrzne.
- Skutki uboczne stosowania pokrzywy indyjskiej.
Pokrzywa Indyjska (Forskolina) - Istotna Pomoc w Odchudzaniu
Co warto wiedzieć o pokrzywie?
Udział w medycynie tradycyjnej
Pokrzywa była szeroko stosowana już w medycynie ajurwedyjskiej, czyli indyjskiej. Z uwagi na szeroki zakres oddziaływań leczniczych, w ostatnich czasach zyskała sławę także w świecie kultury zachodniej, jako czynnik wspomagający odchudzanie.
Zawartość substancji aktywnych
Pokrzywa była szeroko stosowana już w medycynie ajurwedyjskiej, czyli indyjskiej. Z uwagi na szeroki zakres oddziaływań leczniczych, w ostatnich czasach zyskała sławę także w świecie kultury zachodniej, jako czynnik wspomagający odchudzanie.
Niezwykłe właściwości forskoliny
Jakie działanie wykazuje w układzie trawiennym?
Skuteczność pokrzywy indyjskiej w redukowaniu wagi wynika z jej określonych aktywności w procesach przemiany materii.
Przede wszystkim forskolina hamuje syntezę tłuszczów w tzw. tkance żółtej, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, przyczyniając się jednocześnie do przyrostu masy mięśniowej.
Poprzez zwiększenie tempa przemian metabolicznych, pobudzanie termogenezy, aktywowanie hormonów odpowiedzialnych za szybsze spalanie tłuszczów oraz inne procesy biochemiczne, walnie przyczynia się do pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej, bowiem zapasy tłuszczu wykorzystane zostają przez organizm do produkcji energii.
Co ważne, forskolina wspomaga naturalne procesy zachodzące w organizmie, pełniąc jedynie rolę stymulatora, a dzięki temu cały proces odchudzania przebiega znacznie szybciej i jest bardziej skuteczny.
Pozostałe obszary wpływu forskoliny na organizm
Wpływ na trzustkę i układ hormonalny
Istotnym czynnikiem przyspieszającym utratę wagi jest też inna właściwość forskoliny, mianowicie zdolność pobudzania trzustki do produkcji insuliny, co prowadzi do mniejszego gromadzenia zapasów tłuszczu i szybszego zużywania istniejącej tkanki tłuszczowej.
Nie bez znaczenia jest również to, że pokrzywa indyjska stymuluje wydzielanie hormonów tarczycy, w tym produkcję tyroksyny na podobieństwo do hormonu TSH.
Silny przeciwutleniacz
Obecność substancji aktywnych w pokrzywie indyjskiej, pozwala jej wpływać na zapobieganie niszczycielskiej działalności wolnych rodników.
Generalnie forskolina posiada istotne właściwości:
- antybakteryjne
- przeciwwirusowe
- antygrzybiczne
Znaczenie dla układu oddechowego
Pokrzywa indyjska ma ponadto korzystny wpływ na dolegliwości typu astmatycznego, skutecznie pomaga walczyć z wszelkiego rodzaju alergiami i, analogicznie jak w przypadku pokrzywy zwyczajnej, chorobami skórnymi, takimi jak egzemy, wypryski, liszaje, łuszczyca. Jest to możliwe dzięki temu, że aktywne składniki tej rośliny hamują reakcje autoimmunologiczne i redukują reakcje alergiczne.
Nieoceniony wpływ na zdrowie serca
Od dawna znane jest również pozytywne oddziaływanie forskoliny na układ krążenia. Rozszerza ona bowiem naczynia krwionośne, przez co poprawie ulega krążenie krwi, jej ciśnienie ulega obniżeniu, a serce pozostaje lepiej ukrwione.
Te właściwości sprawdzają się także w przypadku ciśnienia w gałkach ocznych. Jego wartość zostaje obniżona, co korzystnie wpływa na wzrok i powoduje mniejsze zmęczenie oczu.
Prozdrowotne działanie zewnętrzne
Pokrzywa może
- zmniejszać wypadanie włosów,
- przyspieszać ich porost,
- wpływać na redukcje wydzielania sebum,
- wspomagać walkę z łupieżem.
Napar lub sok z pokrzywy stosowany na włosy to przede wszystkim dobry sposób na ich wzmocnienie, oraz dodanie im przyjemnego blasku.
Skutki uboczne stosowania pokrzywy
Pokrzywa nie jest zalecana dla dzieci poniżej 12. roku życia, a także dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Jej nadmierne spożycie może prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak nudności, wymioty czy biegunka. U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne, objawiające się pokrzywką, wysypką lub świądem.
Komentarze
Dodaj swój komentarz