Witamina K2 + D3 - idealna para, historia, rodzaje, rola, dawkowanie

Dodał: Kamil Kiryluk Kategoria: Aktualności Data: środa, maj 29, 2019 Komentarz: 0 Odwiedziny: 708

Witamina K2 + D3 - idealna para, historia, rodzaje, rola, dawkowanie

Witamina K2 i D3 najlepsi przyjaciele na straży Twojego zdrowia

O witaminie D3 pisaliśmy szerzej w poprzednim artykule.
Tym razem skupimy się na witaminie K2 i synergistycznym działaniu witaminy K2 i D3 względem siebie.

Witamina K - odrobina historii

W latach (1929-1935) Henrik Dam prowadził badania nad metabolizmem cholesterolu u kurcząt.
Odkrył, że zwierzęta karmione pożywieniem zawierającym wyłącznie oczyszczone produkty, zaczynają obumierać w wyniku zaburzeń procesu krzepnięcia krwi. Wywnioskowano wówczas, że przyczyną tego zjawiska jest brak czynnika koagulacji i nazwano go mianem Witaminy K.
W 1939r. po raz pierwszy witaminę K1 wyizolował z liści lucerny zespół naukowców pod kierownictwem Doisy'ego.
Niedługo po tym odkryciu, podczas doświadczeń na surowym mięsie ryb, natknięto się na substancję o identycznym pierścieniu, jednak innym łańcuchu bocznym, nazwano ją witaminą K2.
Oba odkrycia Dam'a i Doisy'ego zostały uhonorowane Nagrodą Nobla w 1943 r. za pracę nad witaminą K.

Rodzaje witaminy K

Kolejne badania nad witaminą K ujawniły, że związków o podobnej budowie i działaniu jest znacznie więcej.
Główne różnice tj. wchłanialność, okres półtrwania i biodostępność wynikają z długości i struktury łańcucha bocznego.
Naturalnie występują dwie formy witaminy K: K1 (filochinon) oraz K2 (menachinon).

Wraz z dietą dostarczamy głównie filochinon, który stanowi 90% dziennej podaży.
Niestety jego przyswajalność jest dość niska, a okres półtrwania (czyli utrzymywania się w aktywnej postaci w organizmie) jest stosunkowo krótki.
Witamina K1 syntezowana jest wyłącznie przez rośliny, a jej zawartość ściśle łączy się z obecnością chlorofilu.
Dlatego duże ilości filochinonu znajdziemy w liściastych warzywach zielonych jak szpinak, jarmuż czy brokuły.
Dobrym źródłem filochinonu są niektóre oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej sojowy, olej rzepakowy), a także produkowane z nich margaryny.
Potencjalnym źródłem witaminy K może być żywność typu fast-food zawierająca dihydrofilochinon, który wytwarza się w procesie utwardzania tłuszczów roślinnych, często stosowanych w tego typu produktach.
Filochinon występuje przede wszystkim w wątrobie i odgrywa główną rolę w wytwarzaniu protrombiny, odpowiedzialnej za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia.

Znacznie mniej rozpowszechnioną postacią jest menachinon i do niedawna trudno było o jego dostępność nawet w aptekach.
Jednak za sprawą rozwoju branży suplementów diety i prowadzenia rozszerzonych badań zaczyna się to zmieniać. I bardzo dobrze!
Witamina K2 wykazuje niemal całkowitą wchłanialność, a jej okres półtrwania to ok. 3 dni.
Przedmiotem najnowszych badań jest witamina K2 MK-7.
Jest to forma długołańcuchowa, charakteryzująca się dobrą wchłanialnością i niską dawką efektywną oraz długim czasem uwalniania.
Jej głównym źródłem są  produkty otrzymywane w procesie fermentacji bakteryjnej jak sery, jogurty, kiszonki twaróg.
Popularna w Japonii potrawa ze sfermentowanych nasion soi Natto cieszy się dużym powodzeniem wśród producentów suplementów diety, właśnie przez wzgląd na wysoką zawartość naturalnej witaminy K2 MK-7.
Pozyskiwana jest ona w procesie fermentacji za pomocą szczepu Bacillus subtilis.
Zawartość witaminy K2 w tym surowcu wynosi średnio 1000 μg/100 g.

W organizmie ludzkim, a dokładniej w jelitach również produkowana jest witamina K2, za pośrednictwem bakterii saprofitycznych.
Jest to głównie forma K2 MK-10. Częste stosowanie antybiotyków może znacznie ograniczyć jej produkcję, poprzez redukcję naturalnej flory bakteryjnej i zachwianie jej składu.

Ostatnie badania sugerują, że w mózgu występuje głównie (do 90%) forma K2 MK-4 i wywiera istotny wpływ na jego funkcjonowanie.
Jej stosowanie zwiększa funkcje poznawcze poprzez wpływ na tworzenie osłonki mielinowej oraz aktywność protein GAS-6 oraz S.
Jest to bardzo ważna informacja, dla rodziców starających się o potomstwo i kobiet w pierwszych miesiącach ciąży.
Niedobory witaminy K2 mogą mieć wpływ na rozwój hipokampu, a zła mielinizacja przyczynia się do zaburzeń funkcji poznawczych.
Suplementacja witaminy K2 MK-4 wraz z choliną oraz DHA sprzyja prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego w okresie płodowym i zapobiega zaburzeniom w późniejszych latach życia.
Produkty pochodzenia zwierzęcego jak podroby, żółtko jaja, nabiał zawierają właśnie tę formę witaminy K2.

W suplementacji stosowane są obecnie trzy formy witaminy K:

  • K1 (syntetyczna i naturalna),
  • K2 MK-7 (naturalna z natto),
  • K2 MK-4 (syntetyczna).

Terapeutyczne formy witaminy K2

W krajach azjatyckich w leczeniu osteoporozy powszechnie stosuje się Menatetrenone czyli bardzo dobrze wchłanialną choć syntetyczną witaminę K2 MK-4 w dawce do 45 mg dziennie.
Niestety jej okres półtrwania jest bardzo krótki (ok 1 godziny) i wymaga stosowania wysokich dawek.
Warto jednak zauważyć, że dotychczas nie zaobserwowano żadnych działań ubocznych podczas stosowania terapii.
Najnowsze badania pokazują, że ta forma witaminy K2 wywiera istotny wpływ na mózg oraz pamięć, pozwala zachować odpowiednią reakcję immunologiczną, działa kardioprotekcyjnie, zapobiega zawałom serca i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Naturalna witamina K2 MK-7 jest co raz powszechniej stosowana nie tylko w terapii osteoporozy ale również schorzeń układu krwionośnego, związanych z nieprawidłowym metabolizmem wapnia.
Jej wysoka aktywność nie ma sobie równych i wymaga niewielkich dawek dla uzyskania efektu terapeutycznego.
Wykazuje zdolność do akumulacji we krwi, dzięki czemu długo utrzymuje się w organizmie (do 3 dni).

Ma silny wpływ na syntezę białek:

  • protrombiny (w wątrobie) - biorąca udział w procesie krzepnięcia krwi, zapobiega krwotokom poprzez wpływ na prawidłowy przebieg kaskady krzepnięcia,
  • osteoklastyny – odpowiadającej  za transport i wbudowywanie wapnia do kości, zapobiega zwapnieniu tętnic (działanie przeciwzawałowe) i zwiększa gęstość kości (zapobiega osteoporozie).

Rola witaminy K w organizmie

Witamina K dokonuje aktywacji białek istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Białkami zależnymi od aktywności witaminy K są nie tylko czynniki krzepnięcia, ale również:

  • Antykoagulanty.
  • Osteoklastyna, zaangażowana w mineralizację kości i tkanek miękkich.
  • MPG - białko macierzy pozakomórkowej. Jego zadaniem jest transport wapnia z tętnic do kości, tym samym zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.
  • Czynnik wzrostu Gas-6 - hamuje apoptozę (naturalny proces obumierania komórek) oraz zapobiega  rozwojowi stanów zapalnych poprzez usuwanie obumarłych komórek mięśni gładkich przez makrofagi.


Dodatkowo witamina K2:

  • Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne.
  • Jak wynika z badań, indukuje samoistny rozpad komórek nowotworowych raka płuc, jajnika oraz ostrej białaczki szpikowej.
  • Stosowana jest w profilaktyce chorób układu kostnego (osteoporoza), sercowo-naczyniowego (miażdżyca naczyń krwionośnych)  oraz centralnego układu nerwowego (choroba Alzheimera).

Występowanie witaminy K w produktach spożywczych

Głównym źródłem witaminy K1 są zielone warzywa oraz oleje roślinne, pamiętajmy jednak aby wybierać te tłoczone na zimno:

  • Jarmuż 440 ug/100g
  • Szpinak 380 ug/100g
  • Kapusta 145 ug/100g
  • Olej sojowy 193 ug/100g
  • Olej rzepakowy 127 ug/100g


Witaminę K2 MK-4 znajdziemy w produktach zwierzęcych i mlecznych:

  • Pasta z wątróbki gęsiej 369 ug/100g
  • Żółtko jaja 31,4 ug/100g


Menachinony o dłuższym łańcuchu od MK-7 do MK-10 występują głównie w produktach poddanych fermentacji bakteryjnej:

  • Natto (japońska potrawa ze sfermentowanej soczewicy) 998 ug/100g
  • Sery twarde 55,1 ug/100g
  • Sery miękkie 39,5 ug/100g

Dawki terapeutyczne witaminy K2

Stężenie witaminy K2 w produktach żywnościowych jest niewielkie w porównaniu do zapotrzebowania organizmu w zaistniałych zmianach chorobowych.

Działanie terapeutyczne obserwuje się podczas stosowania wysokich dawek syntetycznej jak i naturalnej witaminy K2:

K2 MK-7
180 ug - udowodnione badaniami działanie terapeutyczne w przypadku osteoporozy. Nastąpiło zahamowanie spadku gęstości szyjki kości udowej i lędźwiowego odcinka kręgosłupa w porównaniu do grupy przyjmującej placebo.

K2 MK-4
45 mg - zaobserwowano znaczny spadek  poziomu niekarboksylowanej osteoklastyny oraz gęstości kości, a także wyraźnie spadła liczba złamań i poziom demineralizacji kości w porównaniu do grupy przyjmującej placebo.

Rola flory bakteryjnej w produkcji witaminy K

Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jest istotne, jeśli chcemy uniknąć niedoborów witaminy K2 w organizmie.
Bakterie układu pokarmowego mają zdolność syntezowania endogennych form tej witaminy.
W wyniku częstych infekcji i zażywania antybiotyków, zwłaszcza tych o szerokim spektrum działania, mikroflora jelita grubego może zostać częściowo, a w skrajnych przypadkach nawet całkowicie zniszczona.
W konsekwencji ilość dostępnej witaminy K2 ulega znacznemu zmniejszeniu.
Wciąż nie udało się ustalić w jakim stopniu wyższe menachinony wytwarzane w jelicie wpływają na całkowitą zawartość witaminy K w organizmie, jednak ich rola wydaje się być znacząca.
Pamiętajmy zatem, aby nawet po krótkiej antybiotykoterapii zastosować przynajmniej miesięczną intensywną probiotykoterapię w celu uzupełnienia flory bakteryjnej.
Zwróćmy uwagę, aby w tym czasie nie zabrakło w naszej diecie kiszonek, jogurtów naturalnych, a także zielonych soków.

Dlaczego D3 z K2?

  1. Jak głosi tytuł tego artykułu witamina K2 i D3 to najlepsi przyjaciele i w dodatku ich wspólne oddziaływanie jest zbawienne dla naszego organizmu. Wraz z wapniem tworzą tercet doskonały. Działają synergistycznie potęgując swój korzystny wpływ na organizm. Dlatego zaleca się jednoczesną suplementację tych witamin, a w przypadku dodatkowej podaży wapnia staje się to koniecznością.
  2. Osteoporoza nie ma szans. Jak wiadomo witamina D3 wpływa na zwiększenie poziomu wapnia we krwi i jego wychwytywanie przez erytrocyty, natomiast to witamina K2 koordynuje procesami jego wchłaniania. Aktywuje ona syntezę osteoklastyny przez komórki kości oraz czynnika MPG, które kierują wapń do kości i zębów. Dzięki takiej współpracy wapń trafia tam gdzie aktualnie jest potrzebny.
  3. Te same czynniki zapobiegają osadzaniu się wapnia  w naczyniach krwionośnych i chronią tętnice przed osadzaniem się związków wapniowo-fosforowych.
  4. Połączenie witaminy K2, D3 oraz wapnia przynosi znakomite wyniki w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, z czego witamina K2 powinna być stosowana w dawce przynajmniej 100 mcg/dzień.
  5. Naukowcy wysnuli hipotezę, że niski poziom witaminy D3 w okresie płodowym może być przyczyną wytworzenia słabych osłonek mielinowych, natomiast niewystarczająca ilość witaminy K2 może być przyczyna ich destrukcji. Stwardnienie rozsiane jest postępującą chorobą neurodegeneracyjną. Brak witaminy K2 sprzyja uszkodzeniom osłonki mielinowej (otaczającej komórki nerwowe , odpowiedzialnej za przewodnictwo nerwowe) co jest najkrótszą drogą do nasilenia apoptozy komórek nerwowych. Początkowymi objawami tego procesu jest osłabienie funkcji poznawczych mózgu. Witamina K2  (jak się podejrzewa głównie w formie MK-4) aktywuje procesy odbudowy osłonki mielinowej, dlatego chorym na stwardnienie rozsiane  zaleca się podawanie jej w dawce od 200-300 mcg w połączeniu z wysokimi dawkami witaminy D3 oraz wapnia.

Dlaczego noworodkom podaje się witaminę K?

Noworodki mają niewykształconą florę bakteryjną jelit.
Głównym impulsem do jej rozwoju jest przejście przez kanał rodny matki podczas porodu.
Od tego momentu rozpoczyna się kolonizacja jelit przez bakterie saprofityczne.
U dzieci, które przyszły na świat poprzez cesarskie cięcie, ten proces zachodzi wolniej.
Organizm noworodka nie ma więc jeszcze własnej produkcji witaminy K, która katalizuje proces syntezy protrombiny przez wątrobę.
Protrombina przekształca się w trombinę aktywującą namnażanie fibryny zasklepiającej ranę.
Nawet niewielkie skaleczenie lub uszkodzenie tkanki u osoby z niedoborem witaminy K2, może być przyczyną poważnego w skutkach krwotoku zewnętrznego lub ukrytego.

Czym jest „Paradoks wapniowy”?

Jeśli intensywnie suplementujesz wapń ze względu na słabe kości czy zęby bez dodatkowej podaży w postaci witaminy D3 i K2 możesz wyrządzić sobie więcej szody niż pożytku.

!!!Pamiętaj!!!, że wapń potrzebuje specjalnych nośników białkowych aby zostać przetransportowanym i wbudowanym w kość, inaczej może stać się bardzo niebezpieczny.

Lecząc osteoporozę pamiętaj o swoim sercu! Badania alarmują, że osoby chorujące na osteoporozę, intensywnie suplementujące jedynie wapń, nadal mają niski poziom wapnia w kościach, natomiast jego nadmiar odkłada się w naczyniach tętniczych, zamykając ich światło i ograniczając elastyczność.
Jest to częsta przyczyna zatorów i może prowadzić do zawału serca.
Fundamentem tego zjawiska może być niedobór witaminy K2.
Na szczęście zwapnieniu naczyń można zapobiec, a nawet je odwrócić, stosując suplementy oraz dietę bogatą w witaminę K2.
Największą aktywnością w tym względzie wykazują typy długołańcuchowe (MK-7, MK-9).

Zapobiegnij chorobie Alzheimera już dziś

Naukowcy zauważyli, iż osoby z chorobą Alzheimera wykazują niski poziom witaminy K2.
Ma to negatywny wpływ na gospodarkę wapniową mózgu.
Udowodniono, że odpowiednie dawki witaminy K2 poprawiają stan zdrowia pacjentów i hamują postępowanie choroby.
Białka GAS-6 oraz czynnik S są zależne od obecności witaminy K2.
Działają zapobiegawczo na rozwój stanów zapalnych spowodowanych obumieraniem komórek i dodatkowo znacznie spowalniają proces apoptozy zdrowych komórek. 

Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Postęp cywilizacyjny, rozwój farmakologii i bardzo higieniczny tryb życia w znacznym stopniu ograniczyły zachorowalność na choroby bakteryjne i zapobiegają wybuchom epidemii.


Niestety te same czynniki przyczyniają się do wzrostu zapadalności na choroby autoimmunologiczne:

  • Praca w zamkniętych pomieszczeniach ogranicza nam produkcję witaminy D3.
  • Siedzący tryb życia i zdobycze techniki zmniejszają obciążenie organizmu praca fizyczną, osłabiając strukturę kości.
  • Natomiast stosowanie środków farmakologicznych jak antybiotyki i leki przeciwbólowe niszczy naturalną florę bakteryjną odpowiedzialną za produkcję witaminy K.


Dlatego producenci suplementów diety prowadzą szerokie badania w kwestii działania witamin i innych związków.
Prześcigają się w produkowaniu nowych, lepszych produktów, które pomagają w uporaniu się z dolegliwościami człowieka cywilizowanego.


Aby sprawdzić naszą ofertę Witaminy K i D Kliknij tutaj



Komentarze

Dodaj swój komentarz

TOP