Co daje błonnik na jelita?
Błonnik naturalny dostarcza organizmowi wiele korzyści. Mimo że nie jest on trawiony w organizmie, to przyczynia się do poprawienia procesu trawienia. Dzieje się tak, ponieważ spożywanie go pobudza produkcję enzymów trawiennych na wszystkich etapach konsumpcji. Błonnik wspiera także wydalanie szkodliwych substancji z organizmu i obniża ciśnienie tętnicze, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Błonnik pokarmowy – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Czym się różnią?
Wyróżnia się następujące rodzaje błonnika pokarmowego:
-
błonnik nierozpuszczalny – błonnik nierozpuszczalny nie trawi się w organizmie człowieka. Pochłania wodę i gwarantuje uczucie sytości, a także „wymiata” niestrawione resztki z jelit,
-
błonnik rozpuszczalny – po rozpuszczeniu błonnika w wodzie, przybiera on galaretowatą postać, dzięki czemu chroni delikatną śluzówkę jelit przed podrażnieniem.
Zastosowanie błonnika pozwala na profilaktykę oraz wsparcie leczenia takich chorób jak zaparcia, otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca, kamica żółciowa, uchyłkowatość jelita grubego, żylaki odbytu czy zespół jelita drażliwego. Dzięki błonnikowi pokarmowemu utrzymanie zrównoważonej diety staje się możliwe przez cały czas.
Błonnik witalny, czyli zdrowa dieta i oczyszczanie organizmu
Błonnik witalny uzyskuje się z babki płesznik oraz babki jajowatej poprzez mielenie nasion. Regularnie spożywanie go pozwala utrzymać odpowiednią wagę, a także zmniejszyć ryzyko występowania poważnych schorzeń i chorób. Dlatego warto zdecydować się na jego suplementację nawet w sytuacji, gdy nie doskwierają ci jeszcze żadne problemy trawienne.
Zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy
Światowa Organizacja Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) uznała, że dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla osoby dorosłej powinno wynosić 25-40 gramów. Niezależnie od tego, czy wybierzesz błonnik do picia w proszku, w postaci tabletek czy kapsułek, zawsze stosuj się do wskazań producenta wyszczególnionych na opakowaniu lub zaleceń lekarza.
Błonnik dla dzieci i dorosłych. Kiedy warto go spożywać, a kiedy nie?
Na co pomaga błonnik? Na zaparcia, bóle brzucha nieznanego pochodzenia, ale też przy odchudzaniu, kiedy uczucie sytość nawet po zjedzeniu pełnowartościowego posiłku po prostu nie nadchodzi, a zamiast tego ma się chęć na sięgnięcie po kolejną przekąskę. Najlepiej przyjąć błonnik pół godziny przed śniadaniem, a ostatnią porcję po kolacji – wtedy osiąga się najlepsze efekty. Jest bezpieczny także dla dzieci. Spożywanie błonnika nie jest jednak wskazane w przypadku pewnych schorzeń, takich jak:
-
zapalenie dróg żółciowych,
-
zapalenie trzustki,
-
zapalenie żołądka i jelit,
-
wrzody dwunastnicy i żołądka.
Dlatego przed wdrożeniem suplementacji błonnikiem skonsultuj się ze swoim lekarzem lub z pediatrą swojego dziecka i zapytaj o wszelkie możliwe przeciwwskazania. A jeżeli szukasz naturalnego błonnika pokarmowego wysokiej jakości, znajdziesz go w sklepie enaturalnie.
Najczęściej zadawane pytania
Pytanie: Co to jest błonnik i jakie są jego właściwości?
Odpowiedź: Błonnik to składnik pokarmowy wspomagający pracę jelit i przyczyniający się do oczyszczania organizmu.
Pytanie: W jakiej formie dostępny jest czysty błonnik?
Odpowiedź: Czysty błonnik można znaleźć w postaci łupin i nasion babki płesznik i jajowatej, błonnika witalnego oraz aroniowego.
Pytanie: Jakie są korzyści z regularnego spożywania błonnika?
Odpowiedź: Regularne spożywanie błonnika jest ważne dla zdrowia, gdyż przyczynia się do lepszego trawienia i może pomagać w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.
Pytanie: Dla kogo szczególnie polecane jest spożywanie błonnika?
Odpowiedź: Błonnik jest przeznaczony dla całej rodziny, diabetyków, dzieci, kobiet, mężczyzn, seniorów oraz sportowców.
Pytanie: Dlaczego istotne jest, aby błonnik był dostępny w różnych formach, takich jak kapsułki, nasiona czy proszek?
Odpowiedź: Różne formy błonnika pozwalają na dopasowanie sposobu jego spożywania do indywidualnych potrzeb i preferencji konsumentów, co ułatwia regularne włączanie go do diety.