Rabat 8% na produkty nieprzecenione od 199 zł!
► Użyj kodu: KOBIETA

Czarna rzepa. Właściwości, które sprawiają, że warto ją stosować

Czarna rzepa. Właściwości, które sprawiają, że warto ją stosować


Czarna rzepa należąca do rodziny kapustowatych jest uprawiana głównie jako warzywo, aczkolwiek za sprawą właściwości leczniczych od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Dzięki witaminom, składnikom mineralnym i substancjom biologicznie czynnym czarna rzepa wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy i skutecznie wspomaga leczenie zaparć, wzdęć i niestrawności. Kiedy i jak stosować czarną rzepę?


Spis treści:


Pochodzenie i wygląd czarnej rzepy

Czarna rzepa, określana również jako rzodkiew czarna (łac. Raphanus sativus), jest rośliną z rodziny kapustowatych, pochodzącą z Azji i Europy. Roślina ta była znana już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. W Polsce pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z przełomu XIV i XV wieku.


Czarna rzepa jest rośliną o dużym, bulwiastym korzeniu, na wierzchu czarną, a w środku mającą biały miąższ. Uprawiana jest w klimacie umiarkowanym, w żyznej ziemi o odpowiednim poziomie wilgotności. Coraz częściej można ją znaleźć w przydomowych ogródkach na terenie całego kraju.

Właściwości i składniki odżywcze czarnej rzepy

Za sprawą cennych składników odżywczych czarna rzepa wykazuje wielokierunkowy wpływ na organizm człowieka. W składzie czarnej rzepy znajdziemy takie związki jak:

  • aminokwasy,
  • makroelementy, w tym fosfor, magnez, sód, potas i wapń,
  • mikroelementy takie jak cynk, mangan, miedź, jod i żelazo,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9 oraz B12), 
  • witaminę C, D oraz E,
  • substancje o działaniu bakteriobójczym z rodzaju glukozynolanów,
  • związki siarkowe o działaniu przeciwzapalnym i oksydacyjnym,
  • związki kumarynowe, czyli przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwskurczowe,
  • olejki eteryczne.


100 g tego warzywa dostarcza około 33 kalorie i zawiera::

  • 0,3 g tłuszczu,
  • 1,1 g białka,
  • 4,7 g węglowodanów,
  • 3,5 g błonnika pokarmowego.



Jak prawidłowo stosować suplementację? - Praktyczne porady


Działanie i wskazówki dotyczące stosowania czarnej rzepy

Od wieków czarna rzepa jest stosowana w leczeniu całej gamy dolegliwości, jak również w ramach poprawy ogólnego stanu zdrowia czy samopoczucia. Poniżej wymieniamy jej główne właściwości:

  • wspomaga pracę wątroby,
  • poprawia kondycję włosów i ogólny stan skóry,
  • pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • pomaga regulować poziom złego cholesterolu,
  • wspiera leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych.


Czarna rzepa, niezależnie od formy przyjmowania (włączenie do jadłospisu lub sięgnięcie po preparaty, które ją zawierają), jest zalecana szczególnie dla osób cierpiących na dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak:

  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • niestrawność.


Wśród wskazań do stosowania wyróżnia się też choroby woreczka żółciowego, stany zapalne i reumatyczne czy schorzenia wątroby. Stosowanie czarnej rzepy warto rozpocząć od świeżych soków wyciśniętych z warzywa lub dodawania go do surówki czy sałatki.

Zastosowanie czarnej rzepy w przemyśle

Czarna rzepa jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w farmakologii i kosmetyce. Jest częstym składnikiem odżywek i szamponów, ponieważ stymuluje porost włosów. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów i sprawia, że są bardziej lśniące, a także odporne na uszkodzenia. 

W kuchni czarna rzepa wyróżnia się ostrym i intensywnym aromatem zbliżonym do czosnku, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i surówek. Nada się również jako baza do zupy czy farsz do pierogów. Można ją poddać dowolnej obróbce termicznej, a więc piec, smażyć czy gotować. 


Starta rzepa z dodatkiem soli, czosnku, cukru i jogurtu naturalnego stworzy idealną sałatkę do obiadu. Doskonale smakuje w połączeniu z innymi warzywami i owocami, takimi jak: 

  • jabłka,
  • marchew,
  • kukurydza,
  • ogórki.


Czarna rzepa. Właściwości, które sprawiają, że warto ją stosować

Z czarnej rzepy warto przygotować sok, który pobudzi ukrwienie skóry, rozjaśni cerę i dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych oraz mineralnych. Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce, a otrzymany płyn odcisnąć przez gazę. Na rynku dostępna jest też szeroka gama suplementów z czarną rzepą, takich jak kapsułki, krople czy tabletki powlekane.

Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne stosowania czarnej rzepy

Mimo swoich właściwości zdrowotnych, czarna rzepa może zaszkodzić osobom z niektórymi schorzeniami. Nie zaleca się jej stosowania przy chorobach takich jak:

  • niewydolność serca,
  • nadkwasota żołądka,
  • niewydolność nerek,
  • nieżyt jelita cienkiego.


Dodatkowo przyjmowanie czarnej rzepy w zbyt dużych ilościach może prowadzić do nadkwaśności żołądka, w cięższych przypadkach nawet do wystąpienia ostrej niewydolności serca i nerek.


 


Bibliografia

1. Banihani S. A., Radish (Raphanus sativus) and Diabetes, Nutrients 2017, 9(9): 1014.
2. Gamba M. i in., Nutritional and phytochemical characterization of radish (Raphanus sativus): A systematic review, Trends in Food Science & Technology 2021, 113, 205-218.
3. Manibannan A., Kim J. Kim D., Lee E., Lee H., Deciphering the Nutraceutical Potential of Raphanus sativus-A Comprehensive Overview, Nutrients 2019, 11,(2): 402.
4. Starek A., Kusińska E., Guz T., Physical and mechanical properties of the black turnip root flesh, Econtechmod. An International Quarterly Journal 2018, 07, 1, 127-136.



Komentarze

Dodaj swój komentarz