Alergia - Genetyka czy Psychika? Dlaczego nas spotyka i jak sobie z nią radzić - Poradnik

Dodał: Patryk Białobrzeski Kategoria: Aktualności Data: wtorek, wrzesień 22, 2020 Komentarz: 0 Odwiedziny: 612

Alergia - Genetyka czy Psychika? Dlaczego nas spotyka i jak sobie z nią radzić - Poradnik

Alergia - Genetyka czy Psychika? Dlaczego nas spotyka i jak sobie z nią radzić - Poradnik

Wprowadzenie - Alergia

Układ immunologiczny (odpornościowy) odpowiada za obronę wewnętrzną organizmu przed zagrożeniem w postaci patogenów, toksyn czy pasożytów poprzez:

  • podnoszenie temperatury,
  • produkcję wyspecjalizowanych komórek żernych i neutralizujących,
  • pobudzanie mechanizmów oczyszczających,

które mają za zadanie osłabić i jak najszybciej usunąć przeciwnika.

Niekiedy jednak obrona ta może osiągać zbyt duże nasilenie, nieadekwatne do rzeczywistego zagrożenia i w taki właśnie sposób powstają choroby autoimmunologiczne w tym alergia.

Zachorowalność na astmę i choroby alergiczne w przeciągu kilkudziesięciu lat zwiększyła się znacząco na całym świecie i wciąż rośnie.

Przyczyny tego zjawiska mimo wielu badań wciąż nie są w pełni poznane.

Chorób autoimmunologicznych wciąż przybywa, a ich przebieg jest co raz intensywniejszy. Naukowcy zgodnie twierdzą, że to zjawisko ma związek z coraz większą sterylnością otoczenia, w którym ludzie częściej mają styczność z chemikaliami niż mikrobami. W takiej sytuacji układ immunologiczny nie wzmacnia się, a organizm staje się co raz bardziej zatruty poprzez chemię, leki i metale ciężkie.


Oprócz tego gwałtowna urbanizacja, ograniczająca możliwości kontaktu z naturą zmniejsza możliwości samo naprawcze organizmu.

Ciekawy jest też fakt, że alergia zaliczana jest do chorób psychosomatycznych i jeżeli leczenie farmakologiczne nie przynosi zadowalających rezultatów można przypuszczać, że u podnóża choroby stoją emocje.

Badania, pokazują, że w narkozie, gdy wyłączona jest świadomość, alergie nie występują, a objawy alergiczne może wywołać już samo zdjęcie kota,a nie bezpośredni kontakt ze zwierzęciem.

W obliczu takich informacji jasne staje się, że alergia to proces bardziej złożony niż mogłoby się wydawać, a metody uwalniania emocji, mogą stanowić skuteczny środek przeciwdziałania chorobom autoimmunologicznym.

Znanych jest wiele przykładów wyleczenia alergii poprzez:

  • zmianę trybu życia,
  • przeprowadzkę to innego miasta, kraju,
  • zmianę klimatu,
  • uwolnienie się od toksycznych ludzi,
  • nową miłość.

Definicja: Alergia / Atopia / Nietolerancja / Nadwrażliwość

Zanim przejdziemy konkretnie do tematu, zatrzymajmy się na chwilę przy znaczeniu powyższych słów, które często stosowane zamiennie, niekoniecznie oznaczają to samo.

Alergia -jest nieprawidłową, nadmierną reakcją organizmu na bodźce lub substancje zwane alergenami, które w normalnych warunkach nie są szkodliwe. Takie czynniki zostają rozpoznane przez układ immunologiczny jako potencjalnie niebezpieczne i wywołują odpowiedź w celu ich wyeliminowania, co prowadzi do powstania stanu zapalnego i uszkodzenia tkanek, zapoczątkowując proces chorobowy.

Atopia – jest genetyczną predyspozycją do rozwoju nadwrażliwości na powszechnie występujące alergeny. Już niewielka ilość tych substancji jest w stanie wywołać gwałtowną reakcję zapalną w wyniku wytwarzania nadmiernej ilości immunoglobulin E(IgE).

Nietolerancja pokarmowa – reakcja organizmu bez stymulacji systemu odpornościowego, jak np. biegunka, wymioty, wzdęcia, ból brzucha, mdłości po spożyciu konkretnego składnika pokarmowego. Najbardziej popularna jest nietolerancja laktozy, spowodowana niedostateczna ilością enzymu (laktazy) trawiącego ten cukier.

Nadwrażliwość pokarmowa – nieprawidłowa reakcja organizmu na pokarmy, które dla zdrowych osób nie są szkodliwe obejmuje zarówno nietolerancję jak i alergie pokarmową.

Najpopularniejsze schorzenia alergiczne

Alergiczny nieżyt nosa – występuje u ok 25% populacji, a populacja ludzi dotkniętych tym schorzeniem stale rośnie. Jest następstwem stanu zapalnego błony śluzowej nosa w wyniku działania przeciwciał IgE.

Alergiczny nieżyt nosa należy do czynników rozwoju astmy.

Nasilenie reakcji alergicznej w konsekwencji może prowadzić do zapalenia błony śluzowej nosa i zatok obocznych, powodując nieprzyjemne i długotrwale utrzymujące się bóle głowy w okolicy czołowej, ucisk, zaburzenia widzenia, a nawet migreny. Czasami niezbędna staje się interwencja chirurgiczna.

Alergiczne zapalenie spojówek - w zależności od stopnia nasilenia reakcji organizmu, objawia się:

  • łzawieniem,
  • suchością gałki ocznej,
  • zaczerwienieniem i swędzeniem, oka i jego okolicy,
  • zapalenia spojówki i rogówki.


Konsekwencją silnej i długotrwałej reakcji alergicznej, może być uszkodzenie gałki ocznej, a nawet utrata wzroku.

Astma - to przewlekłe i bardzo niebezpieczne schorzenie dróg oddechowych o charakterze zapalnym, powiązane z różnymi zmianami strukturalnymi, występującymi u dzieci i dorosłych w każdym wieku.

W przebiegu choroby obserwuje się nadreaktywność i obturację oskrzeli pod wpływem czynnika drażniącego lub sytuacji o intensywnym ładunku emocjonalnym, które ustępują samoczynnie lub pod wpływem leczenia.

Astma może w znaczący sposób zakłócać codzienną aktywność, zmniejszając jakość życia chorego, a niekontrolowana może być przyczyną śmierci.

Gwałtowny wzrost zachorowalności na astmę zaobserwowano na początku lat 60 w „wysterylizowanych” krajach całego świata, gdzie nadmierna czystość spowodowała obniżenie progu pobudliwości układu immunologicznego.

Aktualnie w leczeniu przewlekłej astmy nagminnie stosuje się wziewne kortykosteroidy, które są skuteczne w zwalczaniu objawów, ale jednocześnie osłabiają błony śluzowe układu oddechowego, zwiększając podatność na infekcje prowadzące do zapalenia oskrzeli oraz płuc.

Atopowe zapalenie skóry - nazywane niekiedy „astmą skóry” obejmuje charakterystyczne miejsca na ciele (zgięcia łokci i kolan, stopy, kark), niekiedy pojawiają się też swędzące pęcherzyki na dłoniach. To schorzenie często powiązane jest z astmą, a ich objawy występują na zasadzie sprzężenia zwrotnego, czyli gdy objawy astmy się nasilają to AZS przygasa i odwrotnie.

Atopowe zapalenie skóry jest często pierwszym objawem chorób z kręgu atopii u dzieci. Wczesna diagnoza i podjęcie leczenia może zwolnić lub zahamować „marsz atopowy” u dziecka.

„Marsz atopowy”:

Faza 1: alergia na pokarmy,
Faza 2: niezdiagnozowana lub nieleczona alergia na pokarmy, przeradza się w atopowe zapalenie skóry,
Faza 3: w okolicy 1 roku życia dziecka, pojawia się katar sienny,
Faza 4: rozwój astmy.


Z czasem reakcja na alergeny pokarmowe wygasa, a zwiększa się wrażliwość na alergeny wziewne.

Anafilaksja (wstrząs anafilaktyczny) - jest to szybko postępująca i zagrażająca życiu reakcja, spowodowana nadwrażliwością organizmu na konkretny czynnik (składnik pokarmowy, lek, jad, substancje chemiczną, wydzielinę itp.). W takich przypadkach lekiem ratującym życie najczęściej jest adrenalina podawana w odpowiednich dawkach. Anafilaksja ma etiologię zarówno alergiczną, jak i niealergiczną.

Alergia pokarmowa – pojawia się po spożyciu konkretnego składnika pokarmowego nawet w śladowych ilościach, a do najczęstszych alergenów pokarmowych należą mleko, jajka, owoce morza, cytrusy, seler, zaś do najsilniejszych orzechy i soja.

Około 1/3 ludzi przypisuje sobie alergię na określony pokarm, ale prawdziwa uczulenie na pokarmy występuje u 4-8% dzieci i 2-4% osób dorosłych.

Niektóre produkty spożywcze mogą wywoływać pseudo alergię pokarmową:

  • barwniki i konserwanty,
  • nadmierne spożycie ryb oraz serów zawierających histaminę może skutkować pokrzywką, biegunką, zasłabnięciem,
  • tyramina znajdująca się w czekoladzie i czerwonym mięsie może powodować kołatanie serca czy migrenę,


Przykładem alergii pokarmowej jest uczulenie na gluten, które przy nieodpowiedniej diecie, skutkuje uszkodzeniem jelit, zaburzeniami wchłaniania, a nawet podrażnieniem i stanami zapalnymi innych organów wewnętrznych w tym uszkodzeniem mózgu.

Alergie pokarmowe często krzyżują się z alergią wziewną lub kontaktową powodując swędzenie i grudkowate zmiany w jamie ustnej, np.:

  • przy uczuleniu na brzozę, po zjedzeniu jabłka,
  • przy uczuleniu na lateks, po zjedzeniu banana,
  • przy alergii na olchę, po spożyciu pomidora.


Pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy
- charakteryzuje się występowaniem bąbli lub obrzękiem głębszych warstw skóry i błon śluzowych, do których powstania przyczynia się reakcja IgE - zależna, w której dochodzi do uwolnienia histaminy. Histamina jest główną przyczyną powstawania bąbli, zaczerwienienia, obrzęku i świądu skóry.

Alergia na leki - niepożądane reakcje lekowe występują u prawie 10% światowej populacji i u 20% pacjentów hospitalizowanych.

Nadwrażliwości na leki wywoływana jest głównie przez antybiotyki (penicylina, cefalosporyna i sulfonamidy) oraz kwas acetylosalicylowy (Aspiryna) i innych przeciwzapalnych leków niesteroidowych. Nadwrażliwość na leki wiąże się z istotną umieralnością, może mieć ciężki przebieg i stanowić zagrożenie życia. Leki, mimo że często pomagają złagodzić pewne objawy, najczęściej nie likwidują przyczyny choroby lub złego samopoczucia.


Człowiek choruje z braku lub niewystarczającej dostępności potrzebnych składników odżywczych, witaminowych i mineralnych, spowodowanych niedostateczną podażą lub upośledzeniem ich wchłaniania, syntezy w wyniku zaburzeń emocjonalnych.

Leki nie są w stanie zaspokoić tych potrzeb, dlatego najlepszym sposobem wyjścia z choroby jest:

  • zmiana stylu życia, diety, otoczenia (nadmierny stres),
  • odpowiednia suplementacja, która pomoże wyrównać powstałe niedobory składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Alergia – aspekt psychologiczny

Według wiedzy medycznej alergia jest przejawem zmienionej odporności, która skierowana jest przeciwko tkankom własnym organizmu, w wyniku typowej odpowiedzi immunologicznej.”

Większość substancji wywołujących alergie w normalnych warunkach, nie jest szkodliwa dla organizmu człowieka, natomiast pojawiająca się reakcja obronna jest całkowicie nieuzasadniona z punktu widzenia medycznego.

Integralną częścią alergii jest obrzęk, spowodowany wzrostem przepuszczalności naczyń krwionośnych wywoływanym przez histaminę, a nasilenie obrzęku zależy od ilości jej uwolnienia.

Z psychologicznego punktu widzenia, obrzęk umożliwia nabranie dystansu do wydarzenia, które wywołuje w nas ogromne emocje. Jest mechanizmem obronnym, który ma chronić organizm poprzez dostosowanie do codziennej rzeczywistości.


Alergicy to osoby, które utraciły poczucie bezpieczeństwa w otaczającym świecie i poprzez modyfikację systemów odpornościowych, korzystają z obrony wewnętrznej.

Elementem uruchamiającym alergię jest silne doświadczenie, które zaburzyło równowagę emocjonalną.

Mechanizm wyparcia powoduje, zepchniecie sytuacji do poziomu nieświadomości, a jej ładunek zostaje skierowany na alergen, który pojawił się w tym czasie w otoczeniu, lub ma związek z sytuacją.

Następnym razem kontakt z tym samym alergenem, uruchamia reakcję obronną, gdyż organizm kojarzy czynnik alergizujący ze stanem emocjonalnym, który poprzednio odczytał jako zagrażający bezpieczeństwu a nawet życiu.

To oznacza, że alergen jest niczym innym jak sygnałem, przypominającym wstrząs emocjonalny.

Tworzenie dystansu od alergenu poprzez wywoływanie obrzęku, jest tworzeniem dystansu między trudną emocją , aby uchronić się przed przeżywaniem cierpienia.

Najczęściej są to sytuacje związane z rozłąką (utratą kontaktu):

  • śmierć bliskiej osoby,
  • opuszczenie przez partnera,
  • wyjazd z rodzinnego kraju za chlebem (rozłąka z rodziną),
  • sytuacja, w której poczułaś/eś, że jesteś się mniej ważny dla kogoś niż wcześniej.


Powstawaniu alergii sprzyja poczucie bezsilności i może wynikać z osłabienia organizmu, przemęczenia w momencie kiedy wystąpiła stresująca sytuacja.

Można zatem przypuszczać, że gdybyśmy w danej sytuacji czuli się należycie chronieni (wypoczęci, pełni sił, silny, zdrowy organizm), bez problemu poradzilibyśmy sobie z daną sytuacją.

Dlaczego suplementacja może być pomocna w zapobieganiu, kontrolowaniu, a nawet pożegnaniu się z alergią?

Jeśli alergia wynika z poczucia utraty bezpieczeństwa, to suplementacja może być czynnikiem, który pozwoli przywrócić organizmowi prawidłową ochronę.

Jeśli Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, brakuje w niej podstawowych witamin i minerałów, a nawet składników odżywczych, Twój organizm staje się słaby i nie może się dostatecznie bronić.

Osłabiony organizm jest bezbronny wobec patogenów, pasożytów, a nawet wobec własnych komórek (bo jak wiadomo w organizmie cały czas tworzą się mutacje, które są nieustannie wychwytywane i niszczone). To co dzieje się z organizmem na poziomie fizjologicznym, powoli zaczyna przekładać się na nasz stan emocjonalny i odwrotnie.

Z tego względu celowana suplementacja może stać się pomocna w zapobieganiu alergii, poprzez wzmocnienie organizmu w codziennych sytuacjach zagrożenia i utraty bezpieczeństwa np.:

  • stres w pracy,
  • ochłodzenie związane z nadchodzącą jesienią, zimą,
  • przemoknięcie,
  • przypadkowe znalezienie się wśród ludzi chorych (obawa przed złapaniem infekcji).


Jeśli w tego typu sytuacjach wzmocnimy się od wewnątrz uderzeniową dawką witamin i minerałów, od których zależy prawidłowy przebieg procesów immunologicznych, możemy oczekiwać, że reakcja alergiczna zostanie wyciszona lub w ogóle nie nastąpi.

Silny organizm bez problemu będzie mógł stanąć w obronie swojego bezpieczeństwa zarówno na poziomie fizjologicznym jak i emocjonalnym.

Najważniejsze witaminy i minerały biorące udział w reakcjach odpornościowych

Witamina D3

Niedobór witamin D3 może mieć każdy niezależnie od wieku, płci, spożywanych pokarmów, zamieszkiwanej szerokości geograficznej.

Mimo, że witamina D3 nazywana jest witaminą słońca, to wbrew pozorom najczęstsze niedobory notuje się właśnie w krajach o największym stopniu nasłonecznienia. Powodem takiej sytuacji jest barwnik melanina, znajdujący się w skórze człowieka, który ogranicza produkcję witaminy D3 w organizmie i dlatego osoby o ciemnej karnacji wytwarzają znacznie mniejsze ilości.

Pamiętajmy wobec tego aby opalać się z głową, bo tak naprawdę wystarczy 15 minut dziennej ekspozycji na słońce w momencie idealnego promieniowania (między godz. 11 a 13 w bezchmurny dzień) aby zapewnić odpowiednią dzienną dawkę witaminy D3.

W krajach północnych, gdzie dostęp do słońca jest różny w zależności od pór roku, ale też i kąt padania jego promieni jest niekorzystny, na poziom witaminy D3 pozytywnie wpływa wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych (głównie rybich) obfitujących w witaminę D3.

Od wielu lat stosuje się w tych krajach profilaktyczną suplementację jesienią i zimą, kiedy dzień jest bardzo krótki.

Witamina D3 jest odpowiedzialna za skuteczność procesów odpornościowych poprzez pobudzanie produkcji monocytów, które:

  • przeobrażają się w makrofagi (komórki żerne) – odpowiedzialne za mechaniczny rozkład patogenów i oraz obumarłych komórek organizmu,
  • pobudzają wytwarzanie interferonu – jest to najsilniejsza substancja przeciwwirusowa,
  • aktywują limfocyty, odpowiedzialne za utrzymanie ochrony i tolerancji immunologicznej.


Jak wynika z powyższych informacji witamina D3 może znacząco wpływać na zwiększenie zdolności obronnych organizmu, więcej na ten temat przeczytasz na naszym Blogu w artykule, który w całości został poświęcony witaminie D3 >>>> link do artykułu <<<<<


Duża ilość publikacji na temat związku niedoboru witaminy D3 z występowaniem alergii jest znamienna. Badania potwierdzają, że im głębszy niedobór witaminy D3, tym prawdopodobieństwo wystąpienia alergii (astmy, AZS czy alergii na pokarmy) wzrasta.

Dowiedziono, że dzieci z obniżonym poziomem witaminy D3 i alergią częściej:

  • wykazują nadreaktywność oskrzeli,
  • zapadają na infekcje i gorzej odpowiadają na leczenie,
  • mają cięższe zaostrzenia choroby,
  • gorzej odpowiadają na leczenie glikokortykosteroidami (dodawanie witaminy D3 podczas leczenia, przynosi lepsze rezultaty).


Z badań przeprowadzonych przez Majaka i Sutherlanda wynika, że suplementacja chorych na astmę witaminą D3 mogłaby poprawić wyniki leczenia ciężkich postaci choroby.

Według niektórych autorów, odpowiednia suplementacja witaminą D3 podczas ciąży, może zmniejszyć o 40- 60% ryzyko wystąpienia astmy u dzieci pomiędzy 3 a 5 rokiem życia.


Witamina C

Witamina C to najpopularniejszy środek na wzmocnienie odporności, o którym słyszał chyba każdy.

Zwana jest inaczej kwasem askorbinowym i oprócz tego, że stoi na straży reakcji obronnych, pełni wiele bardzo ważnych ról w takich procesach jak:

  • synteza kolagenu,
  • obniżanie poziomu cholesterolu LDL,
  • regulacja produkcji żółci,
  • ochrona przed miażdżycą,
  • wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych,
  • zapobieganie zlepianiu się krwinek czerwonych.

pełni również funkcje antyoksydacyjne i przyspiesza gojenie się ran.

Witamina C aktywizuje układ immunologiczny do obrony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Przede wszystkim pobudza wzrost i aktywność limfocytów B oraz T zaangażowanych w mechanizmy odpornościowe.

Badania pokazują, że stężenie witaminy C w fagocytach i limfocytach jest znacznie wyższe niż w osoczu, co tylko utwierdza istotną funkcję kwasu l-askorbinowego w prawidłowym funkcjonowaniu komórek układu odpornościowego.

Witamina C zwiększa także zdolność namnażania limfocytów T, odpowiedzialnych za hamowanie nadmiernej reakcji zapalnej, zabezpieczając przed autoagresją i zwiększając tolerancję na antygeny napływające z zewnątrz.

W takim przypadku wydaje się być jasne, dlaczego niedobór witaminy C powoduje osłabienie prawidłowych funkcji układu odpornościowego, przyczyniając się do powstawania alergii i nietolerancji.

Zadaniem regulacyjnych limfocytów T(Treg) jest utrzymywanie tolerancji na białka własne oraz obce, a także kontrolowanie nabytej odporności immunologicznej. Mogą również hamować limfocyty Th1 i Th2, zapobiegając nieprawidłowej reakcji organizmu na alergeny.

Witamina C obniża poziom histaminy we krwi poprzez przekształcenie histaminy do kwasu hydrantoino – 5 – octowego, a następnie do kwasu asparaginowego, co skutkuje zmniejszeniem obrzęków.

Podsumowując, witamina C jest niezbędna dla zachowania prawidłowych reakcji obronnych organizmu przed czynnikami środowiska zewnętrznego, a jej suplementacja w okresach zwiększonego zapotrzebowania, może uchronić przed wystąpieniem alergii.

Więcej informacji o WITAMINIE C znajdziesz na naszym blogu >>>> link do artykułu <<<<<


Magnez

To pierwiastek, którego pokłady w gigantycznym stopniu zużywane są na potrzeby adaptacyjne organizmu podczas stresu. 

Wypijanie dużych ilości kawy i herbaty w ciągu dnia działa moczopędnie i tym bardziej nie pomaga, powodując wypłukiwanie magnezu i usuwanie dużych jego ilości wraz z moczem.

Niedobór magnezu sprawia, że jesteśmy zmęczeni, ciągle brakuje nam energii, a nocne kurcze zaburzają wypoczynek i nie pozwalają na zdrowy, regeneracyjny sen.

Ponieważ podczas niedoboru magnezu dochodzi do wzrostu poziomu IgE w surowicy, zwiększa się gotowość komórek tucznych do rozpadu, a w wyniku reakcji antygenu z przeciwciałami IgE dochodzi do uwolnienia ziarnistości na zewnątrz. Do przestrzeni międzykomórkowej zostają uwolnione substancje jak histamina, serotonina, heparyna, prostaglandyny itp.

Histamina powoduje rozszerzenie naczyń i zwiększenie ich przepuszczalności, powodując miejscowe przekrwienie i obrzęk spowodowany przenikaniem osocza do przestrzeni międzykomórkowej.

W wyniku gwałtownej reakcji może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Zbadano, że magnez ma wpływ na występowanie astmy i zmian skórnych. Obserwacje prowadzone na osobach z objawami łuszczycy i atopowego wyprysku pokazują, że kąpiele w Morzu Martwym, którego woda jest szczególnie bogata w Chlorek magnezu znacząco poprawia barierę ochronną skóry, redukuje zaczerwienienie oraz łuszczenie i szorstkość.

Korzystny wpływ jonów magnezu zaobserwowano w kontaktowym zapaleniu skóry wywołanym przez nikiel, u których chlorek magnezu powodował zahamowanie reakcji alergicznej.

Magnez zarówno ten przyjmowany doustnie jak i stosowany miejscowo, według badań wykazuje korzystny wpływ na przebieg alergicznych chorób skóry.

Czy pasożyty mogą być przyczyną alergii?

Ciekawostka:

Układ immunologiczny dzieci mieszkających na wsi podlega znacznie intensywniejszej stymulacji, dzięki stałemu narażeniu na kontakt z drobnoustrojami, dlatego statystycznie wykazują mniejszą podatność na alergie.

Jednocześnie infekcje występujące w dzieciństwie wywołane przez wirusa RSV, roznoszonego przez pewien gatunek robaka zwierzęcego, mogą powodować modyfikacje w systemie odpornościowym, przyczyniając się co zwiększenia ryzyka alergii.

Według badań, u tych osób prawdopodobieństwo wystąpienia astmy i alergii jest czterokrotnie wyższe niż u innych badanych. Zagadką pozostaje to, że u rodziców badanych dzieci nie zaobserwowano objawów chorobowych.

Głównym czynnikiem wywołującym alergie są metabolity pasożytów, czyli ich odchody, mogą one:

  • blokować działanie układu odpornościowego, torując drogę wirusom i bakteriom,
  • zwiększać przepuszczalność naczyń krwionośnych dla patogenów,
  • wywoływać stany spastyczne dróg oddechowych.


Układ odpornościowy człowieka traktuje pasożyta jako intruza, którego trzeba się pozbyć.

W tym celu produkuje przeciwciała (immunoglobuliny), które powinny go zniszczyć. Zanim jednak wytworzą się przeciwciała, organizm uruchamia mechanizmy obronne. Produkuje substancje takie jak cytokiny, limfokiny, histamina, które nasilają stan zapalny oraz mogą wywołać ostre odczyny anafilaktyczne (wstrząs) lub reakcje nadwrażliwości. Czasem trudno pozbyć się pasożyta i wówczas tworzy się „błędne koło”.

Organizm stale wytwarza histaminę, przez co układ odpornościowy staje się nadwrażliwy i reaguje alergią nawet na substancje, które wcześniej nie uczulały (niektóre pokarmy, kurz, kosmetyki itp.). Człowiek widząc, że reaguje alergicznie na niektóre produkty, odstawia je i wówczas pojawia się alergia na kolejne substancje.

Mało kto pomyśli, że tej sytuacji winne są pasożyty, i że wystarczy je usunąć, aby pozbyć się problemu.


Olej z czarnuszki

Są osoby, które od lat z powodzeniem stosują olej z czarnuszki jeszcze przed rozpoczęciem wiosny w celu złagodzenia objawów alergii w szczycie sezonu.

To właśnie za sprawą dwóch składników aktywnych jak tymochinon i nigellina, czarnuszka cieszy się tak wielką popularnością wśród alergików.

Substancje te hamują odczyny autoagresji immunologicznej, dlatego picie oleju z czarnuszki zaleca się w terapii chorób autoimmunologicznych jak np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie.

Jak wspominaliśmy wcześniej, w wywoływaniu alergii swój udział mogą mieć pasożyty. Według badań tureckich i egipskich naukowców olej z czarnuszki, doskonale radzi sobie z eliminacją różnego rodzaju pasożytów jak: tasiemce, włosień krety i owsiki, niszcząc zarówno dorosłe osobniki oraz jaja, a jego działanie jest skuteczniejsze od czosnku.

Badania laboratoryjne wykazują, że olej z czarnuszki dzięki zawartości specyficznych składników aktywnych, doskonale radzi sobie z wszelkimi przyczynami stanów zapalnych powstających w organizmie człowieka.

Stwierdzono, że tymochinon wpływa na produkcję interleukin – zarówno tych hamujących (zapalnych), jak i wzmacniających (przeciwzapalnych).

Badania na myszach, którym podawano olej z czarnuszki wykazały zmniejszoną liczbę eozynofilów, cytokin i komórek zapalnych w tkance płucnej.

Badanie na pacjentach z alergicznym nieżytem nosa potwierdziły skuteczność działania oleju z czarnuszki, jego spożycie spowodowało:

  • znaczący spadek przeciwciał IgE w wydzielinach z nosa,
  • znaczne zmniejszenie uczucia zatkanego nosa,
  • ustąpienie lub złagodzenie swędzenia, kataru i ataków kichania.


Wykazano również, że miejscowe stosowanie oleju z czarnuszki w skuteczny sposób zmniejsza objawy alergicznego nieżytu nosa.

Zarówno alergiczny nieżyt nosa, jak i astma napędzane są zbyt intensywną reakcją układu odpornościowego, nieadekwatną do stanu zagrożenia. Prowadzi to do powstawania rozległego stanu zapalnego. Zatkany nosa czy łzawienie oczu to najczęstsze objawy kataru siennego.

Przyczyną tych objawów jest wyraźny wzrost wielu czynników prozapalnych takich jak interleukiny, przeciwciała IgE oraz komórki odpornościowe zwane eozynofilami.

Olej z czarnuszki doskonały przy ASTMIE.

Reakcja alergiczna często wpływa na górne drogi oddechowe i powodując duszący kaszel, zapalenie oskrzeli, płuc, a w dłuższym czasie może przyczynić się do rozwoju astmy.

W przypadku terapii olejem z czarnuszki bardzo istotne jest połączenie dwóch substancji aktywnych: nigellonu i tymochinonu.

Nigellon ma działanie przeciwhistaminowe, rozszerza oskrzela, zapobiega powstawaniu obrzęku. 


Tymochinon
:

  • wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co powoduje wyhamowanie stanu zapalnego i uspokojenie nadmiernej reakcji organizmu na alergen,
  • znacznie redukuje ilość mediatorów stanu zapalnego (interleukin i leukotrientów), które odgrywają istotną rolę w powstawaniu astmy i stanów alergicznych.


Olejek eteryczny z czarnuszki świetnie sprawdza się podczas ataku astmy, ponieważ rozszerza oskrzela i przywraca swobodny oddech, podobnie działa wyciąg spirytusowy z nasion czarnuszki.

Badania naukowe pokazują, że zarówno tymochinon oraz jego pochodna powodują rozluźnienie mięśni górnych dróg oddechowych, tchawicy i oskrzeli, które ulegają skurczowi podczas ataku astmy.

U osób chorych na astmę gotowany ekstrakt z nasion (15 ml/kg) stosowany w ciągu trzech miesięcy znacząco wpłynął na poprawę wszystkich parametrów, które wskazują na astmę, w tym test czynnościowy płuc, co spowodowało zmniejszenie zapotrzebowania na leki przeciwastmatyczne.

Aluminium (Glin) i jego związek z alergią

Aluminium to jeden z najpowszechniejszych pierwiastków na Ziemi i jest zaliczane do metali ciężkich, które mają toksyczny wpływ na organizm człowieka.

Codziennie mamy kontakt z tym pierwiastkiem używając laptopa, telefonu, suszarki do włosów, patelni itp. jednak w tej formie nie stanowi dal nasz zagrożenia!

Dopiero kiedy aluminium zostanie wprowadzone do wnętrza organizmu wraz z zanieczyszczoną żywnością, kosmetykami, lekami lub w wyniku szczepienia staje się neurotoksyną, która hamuje ponad 200 biologicznie ważnych funkcji i przyczynia się do rozwoju patologicznych reakcji immunologicznych.

Kliniki stosujące niekonwencjonalne metody leczenia alergii, podkreślają, że ich pacjenci w większym lub mniejszym stopniu są obciążeni aluminium, dlatego można przypuszczać, że jest ono jednym z głównych winowajców patologicznej nadreaktywności układu odpornościowego.

Zapewne słyszeliście o wpływie antyperspirantów zawierających aluminium na rozwój raka sutka u kobiet. Badania potwierdzają, że w guzach nowotworowych znajdują się duże ilości skumulowanego aluminium.

Anemia oraz inne stany osłabienia organizmu kojarzone są również z nagromadzeniem w organizmie aluminium.

Preparaty zawierające glin działają jak bomba z opóźnionym zapłonem, gdyż skutki jego nagromadzenia w organizmie mogą pojawić się po pewnym czasie, dlatego na początku ciężko jest wskazać winowajcę dolegliwości, które mogą pojawić się po kilku miesiącach a nawet latach.

Skąd Aluminium bierze się w naszym organizmie?

Żywność

Kanapki pakowane w folię aluminiową, ale również napoje w puszkach, jogurty, soczki dla dzieci w kartonikach są jednym z podstawowych źródeł aluminium.

Inne spożywcze źródła aluminium:

  • Rośliny, warzywa i owoce hodowane w środowisku zanieczyszczonym metalami ciężkimi w tym aluminium np. w pobliżu ruchliwych ulic, fabryk itp,
  • Żywność wysokoprzetworzona zawiera dodatki takie jak emulgatory, środki przeciwzbrylające i wybielające produkowane są na bazie aluminium jak E173, E556, E520, E521, E523, E555, E556, E55. Dekoracje i polewy do ciast mogą zawierać tego typu barwniki, a biała mąka oczyszczana jest za pomocą środków zawierających aluminium,
  • Gotowa żywność przeznaczona do podgrzewania w piekarniku lub mikrofali najczęściej pakowana jest w aluminiowe pojemniki,
  • Dania przyrządzane aluminiowych garnkach, stosowanie aluminiowych zaparzarek do kawy czy aluminiowych sztućców, sprzyja przenikaniu aluminium do pożywienia,
  • Herbata z cytryną również nie jest dobrym połączeniem. Herbata zawiera aluminium, które pod wpływem kwasu z cytryny tworzy toksyczne związki,
  • Woda z kranu często oczyszczana jest przy udziale siarczanu glinu – czyli znowu aluminium!


Kosmetyki

Antyperspiranty i kremy przeciwsłoneczne
stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia, nie tylko hamują naturalne procesy pocenia (antyperspiranty) oraz wytwarzania witaminy D3 (kremy przeciwsłoneczne), ale powodują odkładanie się aluminium w węzłach chłonnych, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. 


Leki i szczepionki

Leki obniżające kwasowość żołądka
stosowane na nadkwasotę i zgagę zawierają wodorotlenek glinu, dodatkowo zaburzają proces trawienia i przyczyniają się do zwiększenia podatności na zakażenia wirusowe, bakteryjne i grzybicze, ponieważ kwas solny, znajdujący się w żołądku stanowi bardzo silną barierę dla tych patogenów.

Zmniejszenie ilości kwasu żołądkowego powoduje jednocześnie zwiększone wydzielanie soków trawiennych przez trzustkę i żółci przez wątrobę, nadwyrężając te organy do granic możliwości, a jak wiadomo źle funkcjonująca wątroba to również częsta przypadłość u osób cierpiących na alergię.

Szczepienia
to temat, który ostatnio budzi wiele kontrowersji, jednak bezspornie środkiem aktywującym i wzmacniającym reakcję zapalną, która jest efektem „pożądanym” jest właśnie aluminium.

W taki razie, jeśli w czasie wzmocnienia reakcji zapalnej oprócz składników szczepionki w naszym organizmie pojawi się inny budzący zastrzeżenia organizmu czynnik, możemy nabawić się przy okazji alergii.

Lista szczepionek zaiwerających aluminium:

  • DTP – błonica, krztusiec, tężec,
  • DTaP – błonica, krztusiec, tężec i koklusz,
  • Hemophilius – część szczepionek,
  • Pneumokoki,
  • WZW B,
  • Wszelkie kombinowane DTaP , WZW B, Tdap,Hib,
  • WZW A,
  • Szczepionki przeciwko brodawczakowi ludzkiemu,
  • Szczepionka Anthrax,
  • Szczepionka przeciw wściekliźnie.


Warto podkreślić, że zawartość aluminium w szczepionkach może przekraczać dzienną dopuszczalną dawkę nawet kilkudziesięciokrotnie, a podane w formie iniekcji z łatwością przenika do mózgu, którego wrażliwe komórki mogą ulec uszkodzeniu!

Jak pozbyć się nadmiaru aluminium z organizmu?

Krzem Bor Jod Cynk Selen – pierwiastki przeciwstawne

Najlepszym sposobem na oznaczenie poziomu aluminium jest test obciążeń MORA przy pomocy biorezonansu, ponieważ ten pierwiastek odkłada się w tkankach, a jego poziom we krwi nigdy nie wykaże obciążenia.


W celu eliminacji aluminium, a także innych toksycznych pierwiastków jak chlor, brom, fluor należy przyjmować pierwiastki przeciwstawne jak jod, bor, cynk, selen, krzem, które wypierają szkodliwe toksyny i przywracają równowagę dzięki czemu organizm wzmacnia się i odzyskuje fizjologiczna odporność.

Jak powstaje alergia? - Mechanizmy wywoływania alergii na zwierzętach laboratoryjnych

Modelowe alergie u zwierząt wywoływane są przy użyciu tzw. adjuwantów czyli substancji wzmacniających odpowiedź immunologiczną na podany antygen.

Adjuwanty stosowane w szczepionkach to te same substancje, dzięki którym zwiększana jest ich skuteczność, gdyż wzmacniają reakcję na podany patogen.

Powszechnie stosowanymi adjuwantami są związki aluminium jak ałun (uwodorniony siarczan potasowo-glinowy), wodorotlenek glinu oraz toksyny jak np. toksyny krztuśca.

Myszy karmione alergenem pokarmowym wraz z adjuwantem w postaci ałunu lub wodorotlenku glinu, takie połączenie aktywuje układ odpornościowy myszy, który silnie reaguje na toksynę i jednocześnie zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko alergenom pokarmowym.

Aluminium jest wzmacniaczem odpowiedzi humoralnej Th2 drogą doustną, wykorzystywanym w tworzeniu alergii pokarmowej u myszy. Ta sama substancja wchodzi w skład leków zobojętniających kwasy żołądkowe i może prowadzić do powstania alergii pokarmowych.

Wodorotlenek glinu oraz albuminy jaja kurzego promują odpowiedź immunologiczną typu Th1 i Th2, a ich połączenie stosuje się w celu wywołania alergicznego nieżytu nosa u myszy.

W celu wytworzenia modelu ostrej astmy myszy są uczulane albuminą jaja kurzego, a reakcja wzmacniana jest wodorotlenkiem glinu i ponownie wzmacniana albuminą jaja kurzego (OVA).

Dla tych którzy twierdzą, że ludzie to nie myszy i nie można tego porównywać, również przeprowadzono badania :)

„Analiza transkrypcyjna wykazała niezwykłą zgodność między próbkami pochodzącymi od myszy i człowieka, a badania nad atopowym zapaleniem skóry wykazały wysoki stopień homologii w profilu ekspresji genów.” [7]

Badania jasno pokazują, że do wywołania uczulenia potrzebna jest znacznie mniejsza ilość alergenu, niż do wywołania reakcji zapalnej.

Wiele zatwierdzonych i stosowanych szczepionek zawiera wystarczającą ilość alergenu, aby spowodować anafilaksję, czyli znacznie więcej alergenu, niż potrzeba do wywołania uczulenia.

Do tej pory nie ustalono bezpiecznego poziomu wstrzykiwanych alergenów

W rezultacie ilość alergenów w szczepionkach i zastrzykach nie jest w żaden sposób uregulowana.

Jak wiadomo szczepionki zawierają białka spożywcze, które wstrzykiwane są wraz z adjuwantami, powodującymi wzrost ich immunogenności.

Dzieci atopowe (z predyspozycjami genetycznymi do rozwoju alergii) po otrzymaniu takiej szczepionki, są narażone na wystąpienie bardzo poważnej alergii pokarmowej, wstrząsu anafilaktycznego, a nawet zgonu.




Bibliografia

1. Aluminium per se and in the anti-acid drug sucralfate promotes sensitization via the oral route; Allergy. 2009 Jun;64(6):890-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19210370 
2. Influence of aluminum hydroxide adjuvant on a murine model of allergic rhinitis;Lin Chung Er Bi Yan Hou Tou Jing Wai Ke Za Zhi. 2014 Jun;28(11):780-4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25219201.
3. Development of an Animal Model to Evaluate the Allergenicity of Food Allergens; Int Arch Allergy Immunol. 2014;164(2):89-96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24903216 
4. Comparative study of Korean White Ginseng and Korean Red Ginseng on efficacies of OVA-induced asthma model in mice; J Ginseng Res. 2015 Jan;39(1):38-45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25535475 
5. https://www.omicsonline.org/open-access/evidence-that-food-proteins-in-vaccines-cause-the-development-of-foodallergies-and-its-implications-for-vaccine-policy-2329-6631-1000137.php?aid=60994 
6. “Development and Characterization of an Effective Food Allergy Model in Brown Norway Rats [Rozwój i charakterystyka skutecznego modelu alergii pokarmowej u szczurów rasy Brown Norway]; PLoS One. 2015 Apr 29;10(4): e0125314. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25923134 
7. Ando T, Matsumoto K, Namiranian S, Yamashita H, Glatthorn H, Kimura M, et al. Mast cells are required for full expression of allergen/SEB-induced skin inflammation. J Invest Dermatol 2013; 133:2695–2705. 10.1038/jid.2013.250 -DOI-PMC-PubMed. 
8. King CG, Menten ML: The influence of vitamin C level upon resistance to diphtheria toxin. J Nutr, 1935; 10: 129-140.
9. Clemetson CAB: Histamine and ascorbic acid in human blood. J Nutr, 1980; 110: 662-668.
10. Svirbely JL, Szent-Györgyi A: The chemical nature of vitamin C. Biochem J, 1932; 27: 279-285. 
11. Hume R, Weyers E: Changes in leukocyte ascorbic acid during the common cold. Scot Med J, 1973; 18: 3-7.
12. Holick M. Vitamin D: the underappreciated D-lightful hormone that is important for skeletal and cellular health. Curr Opin Endocrinol Diabetes 2002;9(1):87–98.
13. Ginde AA, Liu MC, Camargo CA Jr. Demographic differences and trends of vitamin D insufficiency in the US population, 1988–2004. Arch InternMed 2009;169 (6):626–32.
14. Searing DA, Murphy J, Hauk P, et al. Vitamin D levels in children with asthma, atopic dermatitis, and food allergy. J Allergy Clin Immunol 2010;125. 
15. Blitz M., Blitz S., Hughes R., Diner B., Beasley R., Knopp J., Rowe B.H.: Aerosolized magnesium sulfate for acute asthma: a systematic review. Chest, 2005; 128: 337–344.
16. Bussière F., Gueux E., Rock E., Girardeau J.P., Tridon A., Mazur A.,Rayssiguier Y.: Increased phagocytosis and production of reactive oxygen species by neutrophils during magnesium defi ciency in rats and inhibition by high magnesium concentration. Br. J. Nutr., 2002; 87: 107–113.
17. Bussière F.I., Tridon A., Zimowska W., Mazur A., Rayssiguier Y.: Increase in complement component C3 is an early response to experimental magnesium defi ciency in rats. Life Sci., 2003; 73: 499–507.



Komentarze

Dodaj swój komentarz

TOP